Programajánló

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek a hétvégén Szegeden

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén.

2018.07.16 21:30MTI

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek 1456 nyarán megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora péntek este a ferences kolostorban kezdődik, itt Cseh Valentin történész tart előadást a nándorfehérvári ütközetről.

Szombat délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet dobosokkal, zászlóforgatókkal, hagyományőrzőkkel az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol hadi táborok, kézművesvásár és -foglalkozások várják őket. A látogatók megcsodálhatják az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják, milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára.

A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület tűzfegyver-bemutatót és táncházat tart, az Aranygyapjú Társulat a Mátyás, az igazságos című bábjátékát adja elő, a Sárkánykönny együttes koncertjén pedig középkori zene csendül föl. A programok sorát sötétedés után tűzzsonglőrök bemutatója zárja.

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.