Programajánló

Régi zenei akadémiát és alkotóműhelyt rendeznek a miszlai kulturális központban

Három koncerttel záruló régi zenei akadémiát rendez hétfőtől a Tolna megyei Miszla Art Kulturális Központ, amely augusztusban képzőművészeti alkotóműhelynek is otthont ad.

2018.07.07 22:30MTI

A település barokk kúriájából kialakított kulturális központ már nyolcadik alkalommal rendezi meg a zenei kurzust, amelyen ezúttal húsz magyar, ausztrál, lengyel és svájci növendék vesz részt - mondta Makayné Pál Berta, az intézmény ügyvezetője.

Az egyhetes képzés szakmai vezetője, Tóth Mónika barokk hegedűt, Dinnyés Soma kamarazenét és continuo basst (számozott basszust), Urbanetz Kristóf viola da gambát, Máté Balázs barokk csellót oktat majd. Tóth Mónika elmondta: a kurzus a kora barokktól a késő barokkig öleli fel a régi zenei repertoárt, megszólaltatják olyan, kevéssé ismert szerzők műveit, mint Fontana, Frescobaldi és Dario Castello, játszanak francia barokk zenét, köztük Jean-Baptiste Lully valamelyik zenekari szvitjét és elképzelhető, hogy tanulnak darabokat a közelmúltban népszerűvé vált dél-amerikai zeneszerzőktől is.

A miszlai akadémián törekszenek arra, hogy ne modern átiratokból, hanem facsimile vagy kéziratos kottákból tanuljanak a növendékek - tette hozzá.

A kurzus résztvevői elsőként július 13-án, pénteken Kalaznón, a Lux Stall galériában, szombaton a simontornyai várban, vasárnap pedig a gyönki evangélikus templomban adnak koncertet.

A kulturális központ augusztus első felében rendezi meg a Színdaráló elnevezésű, meghívásos alkotóműhelyt Párhuzamos horizontok címmel, amelyen több mint tíz festő-, szobrászművész, ötvös, iparművész vesz részt. Könyv Kata festőművész, a műhely kurátora úgy jellemezte az alkotó közösséget, hogy bár tagjai szerteágazó stílusban dolgoznak, összeköti őket, hogy mindannyian tárgyalkotó művészek.

A Színdaráló augusztus 10-én Miszlán zárul kiállítással, a tárlat októberben erdélyi körútra indul, bemutatják Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Kolozsváron.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.