Programajánló

Ötven méteres Óriáskerékkel ünnepli alapításának 50. évfordulóját Siófok

Egy magyar készítésű, ötven méter magas óriáskerék felállításával és színes programsorozattal ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját Siófok, amelynek Nagystandján vasárnap veheti birtokba a közönség a látványosságot.

2018.06.30 00:30MTI
MTI/Mohai Balázs

A 30 gondolás, 180 fő befogadására alkalmas Siófok Óriáskereket Horváth Mihály ötletgazda építette meg nyolc hónap alatt. A kerékről látható lesz a Tihanyi Apátság, a völgyhíd, Badacsony, a Balaton-felvidék, a Somogyi-dombság, a Siófoki Víztorony és szinte az egész Balaton - közölte a programsorozatot is szervező Balaton Parti Kft. az MTI-vel.

Az önkormányzattal való együttműködés révén az idei nyártól hat éven keresztül minden szezonban a siófoki strand lesz majd a kerék otthona.

A közlemény felidézi, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen átalakult Siófok arculata, hiszen több milliárd forintot fordítottak magyar és uniós forrásból turisztikai és városfejlesztésekre. A beruházások célja a Balaton-parti szezon meghosszabbítása, a minőségi turizmus ösztönzése volt.

MTI/Mohai Balázs

Pintér Tamás, a Balaton Parti Kft. ügyvezető igazgatója szerint a turisztikai szolgáltatások fejlesztése kulcsfontosságú, és ezek eredményeként a város az elmúlt egy évtizedben látványosan fejlődött, átalakult. Minden kategóriában bővült a szállások és éttermek, programlehetőségek száma, a város három fizetős strandján és három szabadstrandján jelentős fejlesztések valósultak meg. A fizetős strandokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán nyert 86 millió forint támogatásból fejlesztették, a többi önerőből, valamint civil támogatás révén újult meg. A Nagystrandon például 800 négyzetméteres gyerekhomokozó létesült több játékelemmel, és új gyermekmedence is készült.

Az elmúlt évtizedben átépítésen esett át a Fő tér, felújították a Víztornyot, felépült a Sió Pláza, de fejlesztették az óvodákat, bölcsődéket is, továbbá új könyvtár létesült, megújult a Kálmán Imre Emlékház kiállítása és a Kálmán Imre-zenepavilon, felállították a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadot és felújításon esett át a buszpályaudvar is. Ezen túl korszerűsítették a közvilágítást és fejlesztették a parti sétányt. Az aktív pihenőknek szóló fejlesztések között említhető továbbá a Siófok-Ságvár közötti kerékpárút megépítése, valamint új játszóterek, fitneszparkok és egy új gördeszkapálya létrehozása is.

A siófoki vendégéjszakák száma a 2010-es 870 ezerről 1 millió 117 ezer fölé emelkedett, és 2016-hoz képest tavaly a város strandbelépőkből származó bevétele is 28 százalékkal nőtt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.