Kultúra

Több mint 500 elefántcsonttárggyal bővült a British Museum gyűjteménye

A londoni British Museum több mint 500 kínai eredetű elefántcsonttárgyat fogadott be gyűjteményébe adományként a néhai Sir Victor Sassoon híres kollekciójából.

2018.06.29 21:30MTI

Az elefántcsontból faragott 556 alkotásra maga Sassoon tett szert 1915 és 1927 között. A brit állampolgárságú iraki zsidó üzletember, aki Olaszországban született, de élete nagy részét Indiában és Kínában töltötte, 1961-ben halt meg a Bahama-szigeteken - írta a theartnewspaper.com.

Az i. e. 2. évezred és a korai 20. század közötti időszakból való kínai faragványok között a buddhizmus és a taoizmus alakjainak szobrai, valamint egyebek között ecsettartók és művészien kidolgozott, kis méretű asztali paravánok sorakoznak.

A tárgyak egy része a British Museum nemrég felújított Hotung galériájában kapott helyett, a többi alkotást előzetes időpont-egyeztetéssel lehet megnézni.

Az 1950-es évek elején Sassoon felajánlotta gyűjteményét az intézménynek, amely azonban nem élt a lehetőséggel részben amiatt, mert az üzletember azt akarta, hogy egy egész bemutatótermet szenteljenek az alkotásoknak.

A Sir Victor Sassoon Chinese Ivories Trust mostani felajánlása egybeesik az elefántcsont-kereskedelemre vonatkozó szigorú, új szabályozás bevezetésével Nagy-Britanniában. A jelenleg még a brit parlament előtt lévő törvényjavaslat mentességet biztosítana a múzeumok számára, lehetővé téve, hogy hozzájussanak a történelmi jelentőségű elefántcsonttárgyakhoz.

A British Museum igazgatója, Hartwig Fischer hangsúlyozta, hogy az intézmény "a globális elefántcsont-kereskedelem betiltása mellett áll". Ugyanakkor hozzátette, a Sassoon-gyűjtemény egy évszázaddal ezelőttről származik és kulcsfontosságú, hogy az ilyen fontos történelmi relikviák múzeumokhoz kerüljenek.

Fischer szerint a kollekció révén "a British Museum globális központként fog szolgálni az elefántcsonttárgyak tanulmányozására".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.