Programajánló

Múzeumok éjszakája - Erdélyi Zsuzsannára és Rejtő Jenőre is emlékeznek Nógrád megyében

Balassagyarmaton Erdélyi Zsuzsanna néprajztudósra, Szécsényben Rejtő Jenő íróra emlékeznek a Múzeumok éjszakája programjain, Salgótarjánban a föld alatti bányamúzeumban tartanak tárlatvezetést szombaton.

2018.06.20 21:30MTI

A balassagyarmati Palóc Múzeumban Kívül aranyos, belül irgalmas... címmel tart előadást Lengyel Ágnes igazgató kora este, megemlékezve Erdélyi Zsuzsanna 2015-ben elhunyt néprajzkutatóról, az archaikus népi imádságok, könyörgések gyűjtőjéről, elemzőjéről.

A múzeumban kiállítást nyílik festett bútorokból, és Botrányok, titkok, szerelmek címmel adnak bepillantást a balassagyarmati kötődésű művészek életébe.

Szentivánéji koncertet ad a Vissi D'Arte Művészeti Együttes és a Bel Canto Kamarakórus, majd éjszakai bemutatóra és táncházba hívja a résztvevőket a Palóc Néptáncegyüttes.

Az 1943-ban, 37 évesen elhunyt íróra, kabaré- és színpadi szerzőre, forgatókönyvíróra, Rejtő Jenőre emlékeznek Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban a májusban megnyitott Rejtő-kiállítással. Szombaton óránként indítanak tárlatvezetést feladatlapokkal, majd filmeket vetítenek, a Rejtő korát idéző zenés kávéházban az 1920-as, 1930-as évek slágerei lesznek hallhatók, valamint volt légiósokkal beszélgetnek emlékeket, történeteket felidézve.

A szécsényi múzeum szervezésében a sétálóutcában is zajlanak programok, itt délután táncos és zsonglőr játszóház várja a gyerekeket, este térzene és tűztánc a felnőtteket. Bemutatót tart a Flame flowers tűzzsonglőrcsoport, a napot a Latte Maffiato koncertje zárja. Este a művelődési központ színháztermében gálaműsoron lép fel az Iglice Táncegyüttes Az aranymadár című táncmese premierjével.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban az Iszkiri Zenekar ad koncertet szombaton este, a látogatók a Múzeumi Tudós Túrán is részt vehetnek. Előadást tart Buda László hegymászó, lesz üveggravírozás, készségfejlesztő játszóház. Műsort ad a Bányász-Kohász Dalkör, lesz tűztánc és tűzugrás az Ifjú Nógrád Táncegyüttessel, este fél 10-től mutatják be az Artist Company Akrobatikus Tűzszínház produkcióját.

Kora estétől tárlatvezetés lesz a József lejtősaknában, a föld alatti Bányamúzeumban, és útjára indul a városnéző kisvonat is Salgótarjánban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.