Programajánló

Megkezdődött a tihanyi levendulafesztivál

Megkezdődött a levendulafesztivál Tihanyban, a június végéig tartó rendezvény látogatóit 'szedd magad' levendulaszürettel, zenei és családi programokkal, valamint vezetett túrákkal várják.

2018.06.15 23:30MTI

A Levendula Hetek pénteki megnyitóján Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a 14. alkalommal megrendezett fesztivál "közelebb viszi az emberhez a természet csodáját".

Hozzátette: a programsorozat szép példája annak, hogyan lehet a hagyományokat és a modern világ szokásait ötvözni és mindemellett a levendulát népszerűsíteni.

A 21. század emberének a természet békéjére van szüksége, éppen ezt teremtik meg a nemzeti parkok, amelyek a kikapcsolódás lehetőségét, harmóniát, békét nyújtanak a látogatóknak - húzta alá a tárcavezető.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a kezdetben helyi jelentőségű rendezvény mára országos ismertséget és rangot vívott ki magának. Mint hozzátette, nagy előrelépést jelentett a nemzeti park hat évvel ezelőtti csatlakozása a programhoz.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a fesztivál két hetében Tihany nemcsak az ország "lelki központja", hanem a levendula fővárosa is.

A fesztivál megnyitó ünnepségét követő projektnyitó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a nemzeti parkok a Kehop pályázati keretből összesen csaknem 38 milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre, ehhez jön még a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program ökoturisztikai fejlesztésre fordítható, több mint 4,4 milliárd forintos forrása.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 2014 és 2020 között tíz projekt keretében 3,54 milliárd forintot fordíthat természetvédelemre - tette hozzá.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője bemutatta most induló és 2019-ben záruló, 450 millió forintból megvalósuló projektjüket, amelynek eredményeként javul a tihanyi Belső-tó vízminősége, nő a legelőterületek nagysága, tanösvényt hoznak létre, és tájékoztató táblákat helyeznek el a területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.