Programajánló

Múzeumok éjszakája - Történeti kiállítás, kalandúra, táncház Szekszárdon

Várostörténeti kiállítás, zseblámpás kalandtúra, szerb táncház és tárlatvezetések várják a közönséget a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum helyszínein a múzeumok éjszakáján, és megemlékeznek a 70 éve, Szekszárdon született Baka István költőről is.

2018.06.09 23:30MTI

Június 23-án a múzeum mind a négy kiállítóhelyén lesznek programok: a Szent István téri épületben Szekszárd egy eddig kevéssé bemutatott időszakáról, a két világháború közti korról nyílik időszaki kiállítás - mondta Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója az MTI-nek. A közgyűjteményben idén sem marad el a zseblámpás kalandtúra, amellyel az épület padlását, restaurátor műhelyét fedezhetik fel az érdeklődők - tette hozzá.

A Vármegyeházán többek között a sárközi és koszovói szerb hímzésről rendezett kiállítást mutatja be tárlatvezetéssel az intézmény, a sárközi tájegység hímzésről az őcsényi Szűcs Sándorné kézműves foglalkozást tart, a medinai Dukátok Szerb Néptánccsoport pedig táncházat rendez.

A Babits Mihály Emlékházban Baka István egykori szekszárdi barátai emlékeznek a költőre, az Irodalom Házában pedig Bakáról, illetve Mészöly Miklósról készült portréfilmeket vetítenek.

A programokba idén bekapcsolódik a Tolna Megyei Levéltár; Várady Zoltán igazgató elmondta: tragikus sorsú árpád házi uralkodókról, illetve Szekszárd múltjából származó, kevéssé ismert tervrajzokról tartanak előadást a közgyűjtemény munkatársai, és bemutatják a második világháború után Tolna megyei kastélyokból a levéltárba került értékes könyvritkaságokat. Levéltári sétákat is indítanak, amikor megmutatják azokat a raktárakat is, amelyek valamikor a vármegyeháza börtönhelyiségei voltak. Az alkalomból nyitva lesz a levéltár négy kamarakiállítása, amelyek többek között az egyházi iskolák államosításáról, az 1848/49-ess szabadságharc Tolna megyei eseményeiről szólnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.