Kultúra

Bemutatkozott a magyar fotográfia a moszkvai Lumiere Fivérek Központban

Kiemelt programként mutatkozott be a magyar fotográfia a hétvégén a moszkvai Lumiere Fivérek Fotográfiai Központban megrendezett Photobookfest alkalmából.

2018.06.02 23:30MTI

Kőrösi Orsolya, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ igazgatója péntek este Capa életéről és a budapesti központ létrejöttéről és tevékenységéről tartott előadást, a magyar fotográfia kiemelkedő alkotói, André Kertész, Brassai, Moholy-Nagy László, Munkácsi Márton és Capa vetített képeivel kísérve.

"Az orosz közönség körében is nagy tetszést aratott Robert Capa híres mondata, miszerint a siker titka az, hogy nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak kell lenni. Ha valahol, ahogy Capának, úgy nekünk, magyaroknak tényleg nem kell szerénykednünk, az a fotográfia, a fotóművészet területe: mert vitán felül áll, hogy több magyar fényképész munkássága mára az egyetemes fotótörténet megkerülhetetlen részévé vált" - mondta Kőrösi Orsolya.

Fekete András fotográfus a napjainkban a magyar dokumentarista fotóban a 2000-es évek óta zajló paradigmaváltásról tartott pénteken előadást. Az idősebb generáció képviselőinek - Benkő Imre, Bánkuti András, Féner Tamás - bemutatása mellett a fiatalabb fotográfusok munkáiról is beszélt. Major Lajos grafikus, tipográfus, fotóművész, aki a Tipomania. tipográfusfesztiválon könyvkészítő mesterkurzusokat vezetett, szombaton a grafikai design-kísérleteiről számol be Lumiere Fivérek Fotográfiai Központban.

A magyar szakemberek részvételét a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet támogatta.

A Capa Központ a magyar fotográfia hazai vezető intézménye, kiállításokat, fotószakmai rendezvényeket mutat be. Kezelője a New Yorkból a közelmúltban Magyarországra érkezett Robert Capa-képek gyűjteményének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.