Kultúra

Kihirdették Az Országház Bora 2018 pályázat nyerteseit

Második alkalommal választották meg Az Országház Borait; a pályázaton nyertes nyolc tétel az Országház fontosabb eseményein képviseli majd Magyarországot.

2018.06.02 00:30MTI

A borkészítés tudománya a honfoglalás előtti időkben gyökerezik, majd a magyarok a Kárpát-medencében fejlesztették tovább. A szőlő, a bor, a borkultúra mindig fontos szerepet töltött be a magyar hagyományban, Magyarországot évszázadok óta a nagy borkészítő nemzetek között tartják számon - idézte fel a bormustra díjainak pénteki átadásán az Országházban Kövér László, Országgyűlés elnöke.

Mint hozzáfűzte, a magyar törvényhozás régóta igyekszik szabályozni a borkészítést: már a 11. századból fennmaradtak a borra vonatkozó szabályok, és az Országgyűlés napjainkban is kiemelt figyelmet fordít a minőségi borkultúra fejlődésére. Ezt a célt szolgálja Az Országház Bora elnevezéssel második alkalommal meghirdetett bormustra is - jegyezte meg Kövér László, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az Országházba érkező külföldi és hazai vendégek a magyar borok legjavát ízlelhessék meg.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy az általa vezetett zsűri márciusban választotta ki Az Országház Borait, figyelemmel arra a szempontra, hogy a nyertes tételek Magyarországot képviselik majd a Parlamentben.

A nyolc meghirdetett kategóriában idén már 160 tétel érkezett be, 17 történelmi magyar borvidék összesen 90 termelőjétől. Az olaszrizlingek közül a balatonfüredi Figula Pincészet 2015-ös Lőcze Olaszrizlingje; a furmintok és furmintalapú házasítások kategóriájában a tokaji Béres Szőlőbirtok 2015-ös Naparany Cuvée-je; az egyéb fehérborok csoportjában pedig a Balaton-felvidéki Dobosi Pincészet 2016-os Bio Kéknyelűje nyerte el Az Ország Bora címet.

A kékfrankosok közül a villányi Günzer Zoltán Pincészet 2012-es tételét, míg a bikavérek mezőnyéből az egri Petrény Pincészet szintén 2012-es Borgundi Bikavérjét választotta a zsűri; a legjobb kadarka a szekszárdi Eszterbauer Borászat 2017-es Nagyapám Kadarkája lett. A cabernet franc kategória első helyén az egri Juhász Testvérek Pincészetének 2011-es Cabernet Franc Grand Selectionja végzett, a tokaji aszúk közül pedig a tavalyi évhez hasonlóan a Grand Tokaj szállíthatja Az Országház Borát, ezúttal a 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszút.

A nyolc kategóriagyőztes borból kétszáz-kétszáz palackot vásárol az Országház, a termelők pedig a parlament épületét díszítő szőlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.