Programajánló

Nagygyörgy Sándor természetfotóiból nyílik kiállítás Pörbölyön

Nagygyörgy Sándor festő- és fotóművész hagyatékából nyílik kiállítás szombaton Pörbölyön, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában.

2018.05.25 23:30MTI

A mintegy háromezer képet tartalmazó archívumból válogatott tárlaton több mint 200 fotón mutatják be az életmű sokszínűségét - írta a tárlatról szóló közleményében az erdőgazdaság.

Mint felidézték, a művész özvegye, Nagygyörgy Sándorné a Gemenc Zrt. kezelésére bízta a nagyításokból, filmnegatívokból és diapozitívokból álló hagyatékrészt. Az archívumban éppúgy találhatók fotográfiák az afrikai szavannák állatvilágáról és a Bajkál-tó fókáiról, mint az Északi-középhegység muflonjairól vagy a világhírű gemenci gímszarvasokról. Jelentős dokumentumértékük van az erdő- és vadgazdálkodó embert megörökítő fényképfelvételeknek is.

Az erdőgazdaság fontos célja, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a hagyaték legfontosabb darabjait, így lehetővé kívánja tenni, hogy a fotóarchívum kutatható, kereshető és felhasználható legyen - írták.

A június 18-ig látható kiállításon nagyobb részt nagyított képeket, illetve tizenkét, digitalizált diáról készült, nagy méretű, színes fotót tárnak a közönség elé. A felvételek vaddisznókat, gímszarvasokat, tájakat, csendéleteket ábrázolnak, és szerepelnek a tárlaton Afrikában készült fotók is.

Nagygyörgy Sándor (1933-1993) a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél osztályában szerzett festőművészi diplomát 1959-ben. 1976-ig szabadfoglalkozású festő- és fotóművészként tevékenykedett, 1977-től haláláig a Nimród vadászati magazin munkatársa, 1960-tól a Művészeti Alap tagja volt. 1978-79-ben a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának művészeti vezetőjeként dolgozott, 1978-tól a Nimród Fotóklub elnöki, 1981-től a Nemzetközi Természetfotós Szövetség alelnöki tisztét is betöltötte.

Életművében jelentősek portréi, riport-, szocio- és épületfotói, de igazi elismerést és nemzetközi hírnevet természetfotóival szerzett. Hagyatékának másik részét 2016 óta a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum őrzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.