Támogatás

1235-en kapnak májustól művészjáradékot

Január 1-je óta kérhető a művészjáradék és azok a 65 év feletti művészek igényelhetik, akik miniszteri, vagy annál magasabb elismeréssel bírnak, de nem részesülnek egyéb díjhoz kötődő járulékban.

2018.04.28 23:30MTI

Május elsejétől 1235 embernek folyósít művészjáradékot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) - mondta Kucsera Tamás, a szervezet főtitkára szombaton az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában.

Tájékoztatása szerint január 1-je óta kérhető a művészjáradék és azok a 65 év feletti művészek igényelhetik, akik miniszteri, vagy annál magasabb elismeréssel bírnak, de nem részesülnek egyéb díjhoz kötődő járulékban. Az igényt érdemi mérlegelés nélkül, a feltételek megléte esetén a pályázáskor jóváhagyják - közölte.

A mintegy 121 ezer forint összegű juttatás indokoltságát Kucsera Tamás szerint a beérkezett igények száma mutatja. Megemlítette, hogy az MMA már megalakulásakor művészeti életpályamodell kidolgozását tűzte ki célul, a művészjáradékról 2013-ban kezdtek tárgyalásokat a kormánnyal és idén január 1-jével vezették be, az első folyósítást márciusban volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.