Programajánló

Kodály, Kocsár és Dohnányi művei szólalnak meg a Pesti Vigadóban

A 20. századi magyar zene emblematikus szerzői, Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és Dohnányi Ernő művei szólalnak meg május 2-án a Pesti Vigadóban a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Kocsár Balázs vezényletével.

2018.04.28 22:30MTI

Az esten Kodály Zoltán Marosszéki táncok és Galántai táncok, Kocsár Miklós Elégia, valamint Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című műve hangzik el Bogányi Bence fagottművész közreműködésével - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Kocsár Miklós 1985-ben komponálta költői szépségű Elégiáját fagottra és kamarazenekarra. A 14 perces mű 1986-ban szólalt meg először a Magyar Rádióban, a hangversenytermi bemutatót 1994-ben rendezték. A mű szólistája a Bogányi család egyik muzsikus tagja, Bogányi Bence, aki a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola és a Hannoveri Zenei Főiskola professzora.

Az est műsorán Kodály Zoltán két örökzöld kompozíciója is szerepel, a Marosszéki táncok és a Galántai táncok, amelyekben a szerző egy-egy tájegység táncait dolgozta fel.

A Ruralia Hungarica Dohnányi egyik legtöbbet játszott zenekari kompozíciója, amelyet 1924-ben írt, több erdélyi népdalt is felhasználva benne a rá jellemző leleménnyel, mélységgel és szellemességgel - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.