Gyász

Elhunyt Tóth Zoltán színművész

Öt nappal az 57. születésnapja után, április 27-én elhunyt Tóth Zoltán színművész.

2018.04.27 22:01ma.hu

Tóth Zoltán tavaly februárban Háy János A Gézagyerek című darabjában debütált a Pinceszínház színpadján Herda Pityu megformálójaként. (A legutóbbi hetekben, kórházi kezelése idején Horváth Lajos Ottó színművészt kérték fel a helyettesítésére.)

Gézagyerek - Pinceszínház

Több alkalommal műsorra tűzték szeretett és idén kereken tíz éve játszott saját Svejk! Vacsorázunk! című zenés előadását a kamaratermükben. Tolmácsolásában nem csak megismerhettük Ha±ek legendás katonafigurájának történetét, hanem megkóstolhattuk a Monarchia ételeit, ízeit is.

Legutóbbi, márciusi bemutatójukban, Hamvai Kornél Márton partjelző fázik című darabjában az életét összegző címszereplőt alakította - mindössze két előadás erejéig, egészségi állapota miatt az áprilisi előadásokat le kellett mondani.

Svejk

Tóth Zoltán pályája kezdetén kis szerepekben kisembereket játszott. Az évtizedek folyamán beérkezett művésszé vált, elmúlt a kis szerepek ideje, de játszani mindvégig kisembereket szeretett igazán.

A fázós partjelző

A színművészeti főiskolára nem vették fel, így a szakmát a debreceni színházban ügyelőként kezdte, majd egymást követték a színpadi szerepek is. A békéscsabai színházban tett kitérője után visszatért Debrecenbe, ahol ekkor már a drámairodalom legnagyobb alakjait játszhatta el egymás után. Meghatározó színésszé vált.
Ezután kilenc évet a budapesti Katona József Színházban töltött, mégsem érezte magát soha fővárosi színésznek.

Az utóbbi években szabadúszó színészként dolgozott. A Svejk! Vacsorázzunk! című darabjával bejárta az országot. Színházi szerepei és önálló estje mellett rendszeresen szinkronizált és tanított, középiskolás diákokkal szerettette meg a színház varázslatos világát.

Művészetét Jászai Mari-díjjal is elismerték a pályája során.

Az elmúlt két évben a Pinceszínházban találta meg a szakmai otthonát, oszlopos tagjává vált a társulatnak.

"Nyugodj békében, Zoli! Emlékedet - alakításaidat és személyiségedet - szeretettel fogjuk megőrizni" - írta a társulat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.