Elismerés

Átadták a Kazinczy-díjakat és a Péchy Blanka-díjakat Győrben

A Szép magyar beszéd versenyt Péchy Blanka színésznő, nyelvművelő, a Kazinczy-díj megalapítója javaslatára 1966-ban rendezték meg először.

2018.04.23 05:05MTI

Kovács M. István és Varga János, a közszolgálati rádió bemondói, Szendrődyné Botka Krisztina, a balatonboglári Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar tanára, valamint S. Forgács Anna, a budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola magyar-latin szakos tanára kapott idén Kazinczy-díjat a szép magyar beszéd népszerűsítéséért és az anyanyelv ápolásáért.

Az 53. alkalommal megrendezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének győri eredményhirdetésén a Péchy Blanka-díjakat a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Türjei Attila és igazgatóhelyettese, Kiss László vették át.

A Szép magyar beszéd versenyt Péchy Blanka színésznő, nyelvművelő, a Kazinczy-díj megalapítója javaslatára 1966-ban rendezték meg először.

Kováts Dániel nyugalmazott főiskolai tanár azt mondta, hogy aki a megértésre és a megértetésre törekszik, sokat tesz harmonikus kapcsolataiért.

Hozzátette: nemcsak a külsőnkkel lehet megmutatni, hogy kik vagyunk, hanem azzal is, ha a tiszta beszéddel hangot tudunk adni magunk és társaink bajainak is.

Ez a verseny pedig olyan kihívás, amely gondolkodásra igényes megszólalásra sarkall - mondta.

A Kazinczy-verseny üzenete az, hogy a tanító tiszte a gyermek elméjének, értelmének és képzelőerejének kibontakoztatása, gondolkodni tanítása, hogy érzéseit és ideáit szavakba önthesse - közölte Kováts Dániel.

A döntő egy legfeljebb három perc időtartamú szabadon választott, 20-21. századi magyar esszé vagy értekezés felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy írásbeli feladatból állt.

A 12 tagú zsűri három bizottságban - gimnázium I., gimnázium II. és szakképző iskola - értékelte a versenyzőket Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Kováts Dániel nyugalmazott főiskolai tanár és Szakonyi Károly Kossuth-díjas író elnökletével.

A döntőn 160 középiskolás vett részt, közülük 35-en a határon túlról érkeztek. A versenyen legjobb teljesítményt elérő 35 diák Kazinczy-érmet vett át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.