Suületésnap

Csukás István 82 éves - videókkal

Április 2-án 82 éves lett Csukás István Kossuth-díjas író, Pom-Pom, Gombóc Artúr, Mirr-Murr kandúr, a Nagy Ho-ho-ho-horgász és Sün Balázs atyja.

2018.04.04 18:41ma.hu
hirdetés

Máig az olvasás Csukás István legnagyobb szenvedélye. A héten 82. születésnapját ünneplő költő Petőfi Sándort tekintette egyik példaképének, amikor igyekezett a verseket lerángatni az égből, mivel azt mondja: bár magasztos dologról van szó, a hétköznapi témák és forma csak jót tesz neki.

Április 2-án 82 éves lett Csukás István Kossuth-díjas író, Pom-Pom, Gombóc Artúr, Mirr-Murr kandúr, a Nagy Ho-ho-ho-horgász és Sün Balázs atyja. Talán legnépszerűbb alkotása, Süsü a sárkány pedig épp mostanában volt 40 éves.

A költő kifejtette az Inforádiónak, hogy egyetlen igazi nagy szenvedélye az olvasás, és példaképének tekinti Petőfi Sándort, mert ő olyan nyelven írt, ahogy az emberek beszéltek. "Nekem voltak ideáim, például az egyik ilyen ideám volt Petőfi Sándor költészete, amihez gyerekként jutottam hozzá."

Csukás István gyerekkorában nem nagyon voltak könyvek, de a Petőfi összes minden háznál ott volt. "Petőfi verseit is úgy olvastam, mint egy mesét, mert lehet is úgy olvasni. Megy a juhász szamáron, földig ér a lába" az egy nagy csoda volt nekem akkor - meséli a költő.

Petőfit hétköznapisága miatt tiszteli és csodálja, és saját költészetében pont ezt a hétköznapiságot próbálja megkeresni, vagy megverselni.

A születésnapját ünneplő költőről Tandori Dezső ezt mondta: Az akármiben tanulja meglelni a mindent. Ez visszautal a költő pályájának elejére, mégpedig azért, mert akkor keresi az ember a hangját. "A költői magasságokból, ahova igen hamar fel tud repülni egy kamasz, igyekeztem egy picit visszatérni a földre" - meséli a költő. Ez ugyan ellentmondás, mert a költészet felfelé repül általában. "Próbáltam tágítani a költői megverselhető témáim körét, másrészt a világnak egy picit talán ismeretlenebb részét igyekeztem megverselni. "

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.