Programajánló

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban "rügyfakasztó vasárnap" és "vízbevető hétfőn", az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvényén.

2018.03.28 00:30MTI

Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője elmondta, az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvényén korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Muzsikaszó, néptánc, népzene, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

A skanzenben a rendre gyalogcsendőr ügyel, a vendégek elleshetik olyan hagyományos mesterségek titkait mint a bútorfestés és a fafaragás, megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A gyermekeket húsvéti kézműves játszóház fogadja, az összegyűlteket a Barboncás társulat bábelőadása szórakoztatja.

Húsvéthétfőn muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatók a skanzenhez, ahol a déli harangszó után Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.

A látogatók emellett a Nomád parkban 10. századi tevékenységeket ismerhetnek meg, lőhetnek íjjal vagy kipróbálhatják a kézi orsózást vagy a rokkázását. A lovaspályán a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait mutatják be.

A Puszta Háza különleges kiállításai a természet szépségeit mutatják be. A Szeri Húsvét rendezvény napjain utoljára lesz látogatható a Puszták aranya tárlat, amely a nagyszentmiklósi kincseket tárja a nagyközönség elé. A Hungarikum tárházban pedig új kiállítás nyílik Nemez és nemezművészet címmel - közölte a szakember.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.