Aukció

Majdnem 8 millió cseh koronáért kelt el egy bélyegritkaság Prágában

A négymillió koronás kikiáltási ár majdnem duplájáért, 7,8 millió koronáért (90 millió forint) kelt el Ludvík Pytlícek cseh filatelista gyűjteményének legértékesebb csehszlovák darabja a Burda aukciósház vasárnapi árverésén Prágában. A szerencsés licitálónak a bélyeg ára mellett még a 19 százalékos aukciós jutalékot is ki kell fizetnie.

2018.03.12 22:30MTI

Az eredetileg négy csehszlovák korona értékű, zöld színű bélyeget még Ausztriában adták ki, de Csehszlovákia megalakulása után Posta Ceskoslovenská 1919 (Csehszlovák Posta 1919) fekete színű felirattal felülbélyegezték.

A most eladott bélyegritkaság 1989-ig a csehszlovák állam tulajdonában volt, majd a restitúciós folyamatban visszakerült eredeti tulajdonosához. Tőle vette meg Ludvík Pytlícek 1996-ban 2,6 millió koronáért (30,16 millió forint). Az új tulajdonos a cseh média szerint állítólag Christoph Gartner ismert német filatelista.

A jelenleg 75 éves Ludvík Pytlícek - az egyik legismertebb cseh bélyeggyűjtő - azért bocsátotta árverésre gyűjteményét, hogy az érte kapott pénzt szétoszthassa családja körében. Pytlícek tagja az elit bélyeggyűjtőket tömörítő Club 100 de Monte-Carlo de l'Elite de la Philatélie nemzetközi klubnak.

A Burda aukciósház márciusban három alkalommal Pytlícek összesen 3400 bélyegét, bélyegsorozatát, blokkját bocsátotta érverésre, 1918-1938 közötti csehszlovák bélyegeket. Pytlícek egész bélyeggyűjteményének értékét a filatelisták mintegy 100 millió koronára (1,22 milliárd forint) becsülik. A gyűjtemény néhány részét már tavaly elárverezték.

Az egész gyűjtemény egy másik rendkívül értékes példányát, a Magyar Posta-blokkot tavaly márciusban adták el Prágában kétmillió koronáért, azaz 23,2 millió forintért.

A kilenc húszfilléres darabból álló, Magyar Posta-feliratú bélyegblokk egy százdarabos teljes bélyeglap része, amelyet 1919-ben Posta Ceskoslovenská 1919 (Csehszlovák Posta 1919) bélyegzővel láttak el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.