Kultúra

Csaknem félmilliárd forintból újítják fel a szarvasi múzeumot

Több mint 472 millió forintból újítják fel a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot.

2018.03.04 23:30MTI
hirdetés

A munkálatok várhatóan áprilisban kezdődnek és év végén fejeződnek be - mondta az MTI-nek Roszik Zoltán igazgató.

Tájékoztatása szerint a felújításra az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyerték el a támogatást, amely mellé a város saját forrást is tervez biztosítani.

Az összegből egyrészt felújítják az 1791-ben épült épületet, korszerűsítik az elektromos és a fűtési rendszert, kicserélik a nyílászárókat, és egy kávézót alakítanak ki. Az eddig raktárként használt helyiségekben is kiállítások kapnak helyet, így a múzeum kiállítótere csaknem 250 négyzetméterrel bővül.

Roszik Zoltán elmondta, hogy 106 millió forintot fordíthatnak új kiállítások kialakítására. A múzeumot "plázaszerűen" építenék fel, a beruházás fő célja ugyanis a turizmus növelése - húzta alá.

A "pláza" vásári bemutatóterén Tessedik Sámuel korát és munkásságát mutatják be, a "termékenységi galériában" neolitikum korabeli, azaz közel ötezer éves termékenységszobrokat állítanak ki, a "boszorkánypatikában" az 1700-as évek helyi gyógyászatát ábrázolják.

A könyvesbolt fantázianevű helyiségben rovásírásos emlékeket állítanak ki, a tárlat középpontjába egy az 1990-es évek elején talált, avar kori tűtartót állítanak, amelynek az oldalán rovásírásos emlékeket találtak. Az "ékszerboltban" főként szarmata ékszereket mutatnak be, a moziteremben pedig Szarvas történetét, egykori birtokosait ismertetik meg a közönséggel az Árpád-kortól egészen a török korig. A terem közepén az itt talált török kori ágyú áll majd - magyarázta az igazgató.

Hozzátette, hogy az emeleten Domán Imre helyi állatorvos néprajzi gyűjteményét mutatják be, a házasság, a születés és a halál témái köré rendezve a kiállítási tárgyakat.

A kávézóban játékkiállítás is várja majd a közönséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.