Zene

20 éves fiatal képviseli Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon

Kosztyantin Bocsarov, művésznevén Mélovin nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál ukrajnai döntőjét angol nyelvű Under The Ladder (A létra alatt) című számával, így idén ő képviselheti hazáját a nemzetközi dalversenyen, Portugáliában.

2018.02.26 00:30MTI

Az énekes - aki főként a fiatalabb korosztályok kedvence - 1997. április 11-én született a dél-ukrajnai Odesszában. 2015-ben vált ismertté, amikor megnyerte az X-Factor című énekes-tehetségkutató verseny ukrán verziójának hatodik évadát.

Már tavaly is indult az Eurovíziós Dalfesztiválon, akkor az ukrajnai döntőben a harmadik helyen végzett.

A szombat este megrendezett döntőben a szakmai zsűritől öt pontot kapott, a közönségszavazatok alapján viszont befutott az első helyre, maximális hat pontot szerezve.

2017-ben Kijevben rendezték meg a nemzetközi dalfesztivált, a krími tatár származású ukrán énekesnő Jamala (Dzsamala) nyerte az előző évi, Stockholmban megrendezett versenyt történelmi témájú 1944 című dalával.

Kijev eddig kétszer adhatott otthont a versenynek: korábban 2005-ben rendezték meg a dalfesztivált az ukrán fővárosban azután, hogy az előző évi versenyt Ruszlana Lizsicsko ukrán énekesnő nyerte Isztambulban.

Az ukrán résztvevők közül világszerte népszerűvé vált Andrij Danilko - művésznevén Verka Szegyucska - annak ellenére, hogy Dancing Lasha Tumbai című száma csak második helyezett lett a 2007-ben a helsinki Eurovíziós Dalfesztiválon.

Idén az Eurovíziós Dalfesztivált - első alkalommal - a portugál fővárosban, Lisszabonban rendezik meg. A 10,5 millió lakosú ország azért lehet a 63. dalfesztivál házigazdája, mert Salvador Sobral portugál énekes nyerte meg tavaly májusban a kijevi versenyt Amar Pelos Dois című számával.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.