Elismerés

Madaras Gergely lesz a belga Orchestre Philharmonique Royal de Liege zeneigazgatója

Madaras Gergely veszi át 2019 szeptemberétől az Orchestre Philharmonique Royal de Liege (OPRL - Liege-i Királyi Filharmonikus Zenekar) zeneigazgatói posztját.

2018.02.22 04:30ma.hu

A zenekar majdnem két évig tartó választási procedúrát követően a 33 éves magyar karmestert választotta történetének legfiatalabb és egyben első magyar zeneigazgatójának, aki 2019 szeptemberében kezdi el hároméves megbízását - közölte a kinevezés kommunikációjával foglalkozó cég szerdán az MTI-vel.

Az 1960-ban alapított együttes 97 zenészével Belgium legnagyobb szimfonikus zenekara, székhelye a liege-i Salle Philharmonique, ahol évi 6 bérletsorozattal várják a közönséget. Az együttes rendszeresen fellép Belgium-szerte, valamint Európa és a Távol-Kelet legrangosabb koncerttermeiben és fesztiváljain. Az összes zenetörténeti kort felölelő repertoárral és több mint 90 lemezfelvétellel büszkélkedhetnek, emellett a legnagyobb komolyzenei csatorna, a Mezzo TV partneri együttműködésével világszerte közvetítik a kiemelt hangversenyeiket.

Madaras Gergely 2013 óta a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, 2014 óta a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Mind saját együtteseivel, mind vendégkarmesterként kiemelkedő figyelmet fordít a magyar szimfonikus repertoár népszerűsítésére, főleg Bartók, Kodály és Dohnányi műveire, amelyeket mind hazai, mind nemzetközi fellépései alkalmával rendszeresen műsorra tűz. Vendégkarmesterként olyan együtteseket vezényel rendszeresen, mint a BBC Szimfonikusok, BBC Filharmonikusok, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre Philharmonique de Radio France, Oslói és Koppenhágai Filharmonikusok, valamint a houstoni, melbourne-i és queenslandi szimfonikus zenekarok. Visszatérő vendége a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, a Magyar Állami Operaháznak és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának.

Az elkövetkezendő időszakban a londoni Barbican színpadán a BBC Szimfonikusok élén, valamint a Royal Festival Hallban a Philharmonia Orchestrá-val debütál. Emellett fellép a tokiói Suntory Hallban és az új Párizsi Filharmóniában, valamint a 2018-as Milano Musica fesztivál nyitókoncertjét is vezényli a milánói Scala színpadán, a Filarmonica della Scala közreműködésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.