Rongálás

Ellopták egy 2000 éves kínai agyagkatona hüvelykujját

A kínai hatóságok azt követelik, hogy szabjanak ki súlyos büntetést arra az amerikai férfira, aki letörte és ellopta egy philadelphiai kiállításról egy 2000 éves kínai agyagkatona hüvelykujját.

2018.02.19 12:45MTI

A BBC News hétfői beszámolója szerint a 4,5 millió dollár (1,1 milliárd forint) értékű műkincset, amelyet a kínai állam adott kölcsön a philadelphiai Franklin Intézet kiállításához, a 24 éves Michael Rohana rongálta meg. A férfi tavaly december 21-én egy rendezvényen vett részt az intézetben. A parti alatt bement a lezárt kiállításra, és szelfit készített magáról az egyik terrakotta harcossal, majd letörte az agyagszobor bal kezének hüvelykujját és zsebre vágta.

A múzeum személyzete csak az ünnepek után, január 8-án vette észre a rongálást és a lopást. Az FBI a Delaware állambeli otthonában megtalálta Rohanát, aki elismerte tettét, és elmondta, hogy a lopott hüvelykujjat egy fiókban rejtette el.

A férfi ellen műkincslopás, műkincsrongálás és lopott műkincs egyik államból a másikba szállítása miatt emeltek vádat, de 15 ezer dollár (3,8 millió forint) óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Az ősi agyagkatonákat a kiállítás számára kölcsönző Sanhszi Kulturális Örökségi Központ igazgatója a kínai média jelentése szerint hétfőn "mélyen elítélte" a philadelphiai múzeumot gondatlanságáért, és az amerikai hatóságoktól az elkövető "súlyos megbüntetését" kérte.

Az igazgató hozzátette: a központ két szakértőt küld Philadelphiába, hogy felmérjék a kárt és helyreállítsák a szobrot ez előkerült ujjal. Azt is leszögezte, hogy kártérítést fognak követelni.

A philadelphiai múzeumban március 4-ig megtekinthető 10 agyagkatona a híres kínai agyaghadseregből származik, amely mintegy 8000 életnagyságú agyagkatonából áll. Az agyaghadsereget a Kr. e. 210-ben elhunyt kínai uralkodó, Csin Si Huang-ti készíttette, hogy védelmezzék őt a túlvilágon.

A páratlan hadsereget 1974-ben kínai földművesek fedezték fel Hszian tartományban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.