Kultúra

Több magyar film az idei Berlinálén

Bogdán Árpád, Enyedi Ildikó, Bucsi Réka és Tenki Réka is szerepel a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

2018.02.13 14:54MTI

A csütörtökön kezdődő 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be először Bogdán Árpád Genezis című második mozifilmjét, Enyedi Ildikó Az én XX. századom teljeskörűen felújított változatát, Tenki Rékát az európai filmek legígéretesebb tehetségei között ismerheti meg a filmszakma, Bucsi Réka legújabb animációja pedig a rövidfilmek között versenyez majd.

Bogdán Árpád Genezis című második mozifilmjének világpremierje a nagy presztízsű Berlinale Panorama Special válogatásában lesz február 18-án az alkotók jelenlétében - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

Bogdán Árpád új filmje a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg. A főszerepekben Cseh Anna Marie, Csordás Milán és Illési Enikő Anna amatőr színészek láthatók. Az operatőr Dobos Tamás, a zeneszerző Víg Mihály, a vágó Politzer Péter. A Filmalap támogatásával készült alkotás producere Taschler Andrea és Ferenczy Gábor. A Genezis magyarországi díszbemutatója tavasszal, a Titanic Filmfesztiválon lesz, április 12-től pedig országszerte vetítik majd a magyar mozik.

Enyedi Ildikó első mozifilmje, a cannes-i fesztiválon Arany Kamera-díjjal jutalmazott Az én XX. századom teljeskörűen felújított változata a Berlinale Classics programjában lesz látható először február 20-án a rendező és Máthé Tibor operatőr jelenlétében. A felújítás a film eredeti kameranegatívja és eredeti hangszalagja alapján készült a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programja keretében a Filmarchívum szakmai irányításával.

Mintegy 10 év után újra magyar tehetség is bemutatkozik az európai mozifilmek tíz legígéretesebb ifjú színészét felvonultató European Film Promotion "Shooting Stars" programban, ahol Tenki Rékát ismerheti meg a nemzetközi filmszakma.

Az A kategóriás seregszemle rövidfilmes versenyében Bucsi Réka Dániában készített Solar Walk című legújabb animációja indul. A Naprendszer rejtélyeit kutató 21 perces film a viborgi Animation Workshop produkciója nemzetközi csapattal és ezúttal is Lukács Péter Benjámin sound designer közreműködésével készült.

A világ minden tájáról érkező pályakezdő filmeseknek szervezett Berlinale Talents rendezvénysorozaton három magyar fiatal; Csémy Balázs színész, Tálas Zsófia vágó és Puskás Lilla filmkritikus-újságíró vesz részt.

A Német Filmkritikusok Szövetsége által a Berlinaléval párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hetén (Woche der Kritik) Lichter Péter és Máté Bori két alkotásának, a The Rub című kísérleti játékfilmnek és a 2016. október 8. című filmetűdnek lesz a bemutatója.

A Berlinale alatt kezdődő ScriptEast nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő workshopon Salamon András vesz részt Boldogságom rövid története című filmtervével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.