Jogdíj

1,6 milliárd dollárra perlik a Spotify-t

A Wixen Zenekiadó arra hivatkozik, hogy a streaming cég több ezer olyan számot használ, amelyekhez nem kérte meg a szerzői jogokat.

2018.01.03 12:13MTI

A Spotify zeneszolgáltatót 1,6 milliárd dollárra (411 milliárd forintra) perli a Wixen Zenekiadó arra hivatkozva, hogy a streaming cég több ezer olyan számot használ, amelyekhez nem kérte meg a szerzői jogokat.

A Wixen, amely kizárólagos forgalmazója olyan daloknak, mint Tom Petty Free Fallin, a Doors Light My Fire vagy Weezer (Girl We Got a) Good Thing című száma, és olyan énekesekkel dolgozik, mint Stevie Nicks, egy kaliforniai szövetségi bíróságra nyújtotta be keresetét a napokban.

A Wixen azzal is vádolja a Spotify-t, hogy egy harmadik partnernek, a Harry Fox Ügynökségnek szervezte ki a számok licencének megszerzését, amely azonban ehhez a feladathoz nem volt kellőképpen felkészült.

A Spotify nem fűzött kommentárt a keresethez.

Tavaly májusban a stockholmi székhelyű vállalat már kifizetett 43 millió dollárt (11 milliárd forintot), hogy megakadályozzon egy ellene indítandó csoportos pert jogdíj nélkül forgalmazott zeneszámok miatt.

A Spotify idén tervezi, hogy kilép a tőzsdére. A cég az elmúlt hónapokban mintegy 20 százalékkal növelte értékét, amely most 19 milliárd dollárra (4882 milliárd forintra) rúg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.