Filamalap

Felbontják a Macskafogó felújítására kötött szerződést

A Filmalap felmondja a kultikussá vált rajzfilm felújítására kötött szerződést.

2017.12.09 22:30MTI

A Filmalap felmondja a tavaly megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Post Office Films Kft. a Macskafogó című film felújításáról kötött szerződését annak nem teljesítése miatt. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap saját hatáskörben végez el.

A Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel közölte, hogy a www.macskafogo.hu weboldalon található, közösségi gyűjtésre szóló felhívás "egyértelműen téves és a tényeket teljes mértékben nélkülözi, valamint megtéveszti a közvéleményt. A kezdeményezés azt a hamis látszatot kelti, hogy a Filmalap nem vett részt a filmalkotás felújításában, illetve a Post Office Films Kft. és Jancsó Dávid bármilyen joggal rendelkezne a Macskafogó című film bemutatásával, felhasználásával kapcsolatosan. A közösségi gyűjtés szervezői nem egyeztettek előre a www.macskafogo.hu oldal tartalmával kapcsolatban a Filmalappal".

A közlemény szerint a Macskafogó felújításához a MaNDA és jogutódja, a Filmalap minden szükséges filmkelléket a felújítást végző cég rendelkezésére bocsátott, továbbá a felújítással kapcsolatos együttműködéséről folyamatosan biztosította. A vállalkozási szerződés alapján a szerződésszerű teljesítés azonban szombatig nem történt meg, emiatt a Filmalap a Post Office Kft-vel kötött szerződést felmondja.

A MaNDA és a Post Office Films Kft. 2016. március 31-én kötött vállalkozási szerződést a filmalkotás teljes körű digitális restaurálására vonatkozóan a cég kezdeményezésére. A vállalkozás - amelynek ügyvezetője Jancsó Dávid, a közösségi gyűjtés szervezője - a szerződés szerint a felújítási munkálatokat térítésmentesen, referenciaszerzés érdekében vállalta.

A MaNDA 2016. december 31. napjával megszűnt, a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos, digitális és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, feldolgozásával, megőrzésével, digitalizálásával kapcsolatos feladatokat a Magyar Nemzeti Filmalap látja el akként, hogy szervezeti egységeként és közgyűjteményként működteti a Magyar Nemzeti Filmarchívumot.

Az 1986-ban bemutatott, Ternovszky Béla által rendezett és a közelmúltban elhunyt Nepp József által írt, kultikussá vált Macskafogó című rajzfilm rajongói közösségi gyűjtéssel ötmillió forintot kívánnak összegyűjteni az erősen elkopott és karcossá vált rajzfilm restaurálása, az alkotók méltó bemutatása és támogatása, valamint a rajzfilm utóéletének gondozása céljából.

A Filmalap - a szerződés felmondása mellett - teljesítés esetén és minőségellenőrzést követően az elvégzett munkálatok igazolható költségeit megtéríti a Post Office Films Kft. részére. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap - mint a nemzeti filmvagyon kezelését közfeladatként végző szervezet - saját hatáskörben végez el. A Filmalap elkötelezett a nemzeti filmvagyon digitalizációja, megőrzése és széleskörű terjesztése iránt - hangsúlyozta a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.