Mesterséges kómában kezelik

Súlyos fejműtéten esett át Jirí Menzel

Súlyos fejműtéten esett át Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező és színész a prágai központi katonai kórházban.

2017.11.22 12:09MTI

Részleteket a magyarok körében is ismert és népszerű 79 éves művész egészségi állapotáról a hatályos törvényekre hivatkozva nem hozott nyilvánosságra Jitka Zenke, a kórház szóvivője.

A Nova kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy többórás nehéz műtétről volt szó, amely után Menzelt mesterséges kómában a kórház intenzív osztályán kezelik. A művész a televízió szerint a múlt hét végén szabadságáról tért vissza Prágába, s azonnal kórházba szállították.

Jirí Menzel mintegy kéttucat játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más országokban - köztük Magyarországon - számos színházi előadás fűződik a nevéhez. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. 1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, megkapta az Oscar-díjat.

Az 1985-ben készült, Az én kis falum című filmje minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, amely 1986-ben újabb Oscar-jelölést hozott a rendező számára. A filmben Bán János Jászai-díjas színész alakítja a főszerepet.

Színészként Menzel legutóbb Martin Sulík szlovák rendező Tlmocník (Tolmács) című filmjében szerepelt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.