Meghalt a Válás olasz módra forgatókönyvírója!

Elhunyt Ennio De Concini olasz filmes!

November végén 84 éves korában elhunyt Ennio De Concini olasz filmes, a Válás olasz módra, A polip című tévésorozat és a King Vidor-féle, 1956-os Háború és béke forgatókönyvírója.

2008.12.02 18:00ma.hu

De Concini King Vidoron kívül olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Michelangelo Antonioni (A kiáltás), Mario Bava (La maschera del demonio/Black Sunday), Vittorio de Sica (Szeretők) vagy Pietro Germi (Válás olasz módra). Utóbbi munkájával alkotótársaival közösen 1962-ben elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat. 

Filmes munkássága során De Concini rendezett is néhány művet: ezek közül az 1973-as Hitler: The Last Ten Days a legismertebb, Alec Guiness-szel Hitler szerepében. Pályája utolsó éveiben a forgatókönyvíró elsősorban a tévének dolgozott (lásd a Mindörökké Júlia, A mágus, A misszionárius lány, A maffia lánya és Az Appeninektől az Andokig című tévéfilmeket és -sorozatokat). 

Ennio De Concini további munkái: Don Bosco, A test ördöge, Dzsigoló, A jégsziget foglyai, San Gennaro kincse, Siracusa ostroma, A rodoszi kolosszus, A szókimondó asszonyság, Herkules, A szép molnárné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.