Programajánló

32 fiatal gitárvirtuóz a Zeneakadémián

Rangos nemzetközi gitárverseny helyszíne lesz Budapest

2017.10.25 13:58ma.hu

Három kontinensről, 19 ország, összesen 32 fiatal tehetsége jelentkezett a 2. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyre. A klasszikus zene rajongói barokk művek és szonáták mellett a versenyzők szabadon választott programját hallgathatják meg november 6. és 9. között, míg november 11-én a Zeneakadémia Nagytermében megrendezendő döntőn ritkán hallott, kifejezetten gitárra írt spanyol és brazil versenyművek közül választhatnak a művészek.

Andrea De Vitis - Fotó: Tuba Zoltán

Összesen 19 ország képviselői jelentkeztek a 2. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyre. A rangos eseményen Argentína, Ausztria, Chile, Costa Rica, Csehország, Dél-Korea, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Ukrajna, Szerbia és Szlovákia versenyzői képviselik hazájukat.

A november 6-11. közötti eseményen a világ legtehetségesebb fiatal virtuózai, köztük többszörös díjazottak és nemzetközi versenyek győztesei mutatják be kivételes zenészi kvalitásaikat. A verseny csúcspontja a döntő, illetve az esti gálakoncert, ahol közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar, Joan Pagès Valls spanyol karmester vezényletével. A 12 tagú, rangos nemzetközi zsűri döntése alapján a 2. Budapesti Gitárverseny dobogósai két értékes koncerthangszert nyernek 7.500 Euro értékben, a mintegy 9.500 Euró értékű pénznyeremény mellett. A győztes ezeken kívül 16 koncertmeghívást kap Európai és Ázsiai rendezvényekre. A Budapesti Nemzetközi Gitárverseny az ország legnagyobb klasszikus gitárversenye. Az igazi kuriózumnak számító eseménysorozatot 3 évente rendezik meg a Zeneakadémián. A rendezvénnyel Budapest is felkerült a világ magasan jegyzett, klasszikus gitárversenyek helyszínei közé - mondta Eötvös József, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára, a verseny főszervezője.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.