Kultúra

Salvador Dalínak tulajdonított festményt foglaltak le Libanonban

A rendőrök letartóztattak négy embert, akik állítólag megpróbálták eladni a Mrs. Reeves portréja című festményt.

2017.10.20 11:47MTI

A libanoni hatóságok lefoglaltak egy festményt, melyről úgy vélik, Salvador Dalí spanyol művész alkotta - tudósított a BBC hírportálja.

A rendőrök letartóztattak négy embert, akik állítólag megpróbálták eladni a Mrs. Reeves portréja című festményt. A képet pénteken foglalták le a Bejrút Cola városrészében végzett házkutatások során.

Szakértők szerint a kép, amennyiben eredeti, a művész kisebb jelentőségű portréi közöl való, melyeket előkelő amerikai nőkről készített. A képet a rendőrség szerint egyik szomszédos országban lophatták el.

A hasonló, Dalínak tulajdonított műveket általában "néhány százezer dollárért adják el, mert nem tekintik komoly alkotásnak" - mondta el a Lebanon's Daily Starnak Lawrence Saphire művészettörténész, aki szerint a Mrs. Reeves portréja egyike azoknak a társasági hölgyekről festett képeknek, melyekre a spanyol művész amerikai tartózkodása idején kapott megbízást.

Nicolas Descharnes Dalí-szakértő, a világhírű festő titkárának fia szintén nyilatkozott a lapnak: szerinte a képet 1986 és 1997 között többször is elárverezték. Arról azonban egyikük sem nyilatkozott, hogy a Libanonban előkerült festmény eredeti-e.

Alex Rosenberg, a New York-i Dalí-kutatóközpont igazgatója annyit mondott a lapnak, hogy a műkincspiacon számos hamisítvány bukkant már fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.