Kultúra

A 21. századi egyházi művészetről rendez konferenciát az MMA

Második alkalommal rendez a 21. század keresztény egyházi művészetéről konferenciát Lélek-vallás-művészet címmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete hétfőn és kedden a Pesti Vigadóban.

2017.09.23 20:30MTI

A kétnapos tanácskozás arra keresi a választ, hogy van-e befolyása az ember lelki jóérzésére azoknak a művészeti alkotásoknak, amelyek vallásos közegben érvényesülnek - olvasható az MTI-hez eljutatott közleményben. Mint írják, a hit önmagában is lelki táplálék, orvosság, vigasz, ám ha a vallásos élet eszközei a művészetek közelségében, vagy azokkal együtt jelennek meg, hatásuk megtöbbszöröződhet.

Szintén a konferencia célja megvizsgálni, hogyan alakul korunk vallásos eseményeinek színtere és akusztikus tartalma, lehet-e, és érdemes-e befolyásolni a változás folyamatát. A tanácskozáson Petrás Mária A szakrális művészet emberiségre gyakorolt hatásáról, Vukoszávjev Zorán építész a modern belső templomterekről és a csend, a dísztelenség kapcsolatáról, Lovász Irén pedig az emberi hangnak a szakrális-spirituális kommunikációban és a terápiában betöltött szerepéről fog beszélni, míg Jankovics Marcell A Trecentótól máig címmel ad elő hétfőn.

Kedden Hámori Katalin Hild József szakrális építészetét mutatja be a közönségnek, Sulyok Miklós pedig arról fog előadni, milyen építészeti eszközök vannak a minimalizmus korában a templomtervező építész kezében a liturgikus és a szakrális tartalom megjelenítésére. Fehér Anikó a 21. századi imádkozási szokásokról, Túry Ferenc a zeneterápia és spiritualitás kapcsolatáról fog beszélni a rendezvényen - derül ki a konferencia programfüzetéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.