78 éves volt

Elhunyt Bernie Casey, a Bond-filmek első fekete CIA-ügynöke

A színész a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-epizódban játszotta Felix Leitert Sean Connery oldalán.

2017.09.22 13:28MTI

Elhunyt 78 évesen Los Angelesben Bernie Casey egykori amerikaifutball-sztár, aki első fekete színészként alakította James Bond CIA-s kollégáját, Felix Leitert - írta pénteken a BBC News.

A színész a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-epizódban játszotta Leitert Sean Connery oldalán. Állítólag maga a Bondot alakító Connery ajánlotta, mert úgy vélte, egy fekete színész miatt a közönségben jobban megmarad Leiter alakja.

Két évtizeddel később, a Casino Royalban és a Quantum csendjében is fekete színész, Jeffrey Wright kapta a CIA-ügynök szerepét.

Casey pályafutása alatt játszott a Marsbéli krónikák, a Kémek, mint mi, az Aranyláncok, a Puszta kézzel és a Vadkanok című filmben is.

1939-ben született Nyugat-Virginiában. 1961 és 1966 között hat szezonon keresztül volt a San Francisco 49ers amerikaifutball-csapat játékosa. Harmincévesen azonban felhagyott a sporttal a színészet kedvéért, és 1969-ben A hét mesterlövész telibe talál című vígjátékban debütált a filmvásznon.

A futballistából lett filmszínész költőként és festőművészként is nevet szerzett magának.

Casey kedden egy Los Angeles-i kórházban hunyt el rövid betegség után.

Jeffrey Wright a Twitteren "régi vágású, igazi reneszánsz emberként" emlékezett Bernie Casey-re.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.