91 éves volt

Elhunyt Harry Dean Stanton

Elhunyt 91 évesen Harry Dean Stanton, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese és John Carpenter kultfilmjeinek karakterszereplője.

2017.09.17 14:00MTI

A több mint hat évtizeden át film- és televíziós szerepeket is alakító színész pénteken a Los Angeles-i Cedars Sinai kórházban halt meg végelgyengülés következtében - írta a BBC News.

A Kentuckyból származó Stanton számos neves rendező kultfilmjében játszott: Francis Ford Coppola A keresztapa II., Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése, John Carpenter Menekülés New Yorkból, Wim Wenders Párizs, Texas és David Lynch Twin Peaks című alkotásában is szerepelt.

Lynch, aki The Straight Story - Az igaz történet és Veszett a világ című filmjeiben is szerepeltette, a Twitteren búcsúzott a színésztől. Mint írta: "Senkihez nem fogható. Mindenki szerette, és jó okkal. Nagyszerű színész volt - vagy annál is több, és remek ember, jó, hogy ismerhettem".

Stanton közeli barátja volt Jack Nicholson, aki egyszer azt a tanácsot adta neki: "engedd, hogy a jelmezed játsszon, te pedig add önmagad". "Ezt követően" - nyilatkozta később az Entertainment Weeklynek - "a színészethez való egész hozzáállásom megváltozott".

Dohánytermesztő apa és szakács anya gyermekeként született 1926-ban. A második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, 1945-ben az okinavai csata alatt egy hadihajó szakácsa volt. Egyetemi tanulmányai közben kezdett színészettel foglalkozni. Zenészként és énekesként is rendszeresen fellépett Los Angelesben.

John Carpenter "csodálatos emberként" emlékezett rá Twitter-üzenetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.