Kult

Új kollekció jön létre a Hungarikon-gyűjteményen belül

A Hungarikon-kollekciót legutóbb a 2015-ös milanói világkiállításon tekinthették meg az érdeklődők.

2017.09.07 01:30MTI

Egykori politikusok tárgyaiból vagy más politikai érintettségű relikviákból új kollekció jön létre Panoptikon néven a Hungarikon-gyűjteményen belül - mondta el az MTI-nek Kárpáti Tamás, a gyűjtemény tulajdonosa.

Kieselbach Tamás műkereskedő, hogy "visszavásárolja" ifjúsága elrabolt idejét, Kádár János hagyatéki árverésén szerezte meg azt az órát, amelyet Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár ajándékozott a magyar kommunista vezetőnek. A gyűjtő a műtárgyat idén továbbajándékozta Kárpáti Tamásnak, aki felidézte: szerette volna elkerülni, hogy a híres magyarok emblematikus relikviáiból álló, immáron 140 darabos Hungarikon-gyűjteményen belül összemosódjon a sport, a művészet és a tudomány a politikummal. Mint fogalmazott, míg a politikusok értékelése sokszor "kurzusfüggő", idővel sokat változhat, addig a gyűjteményben szereplő "Kodályé és Bartóké, Puskásé és Gereviché, Neumanné és Rubiké, Ruttkaié és Latinovitsé örök és megkérdőjelezhetetlen".

A Panoptikon-gyűjteményben kap helyet így egyebek mellett Kossuth Lajos egy levele, gróf Széchenyi István üvegtálkája, a Nemzeti dal 48-as röplapja, Rákosi Mátyás írógépe, szögesdrót a vasfüggönyből, az egri vár egy kődarabja, egy abakusz a gulágról, Károlyi Mihály botja, Nagy Imre órája, egy darab a berlini falból, valamint egy magyar kokárda, amelyet Charles Simonyi vitt magával a világűrbe. A tárgyakat kortárs művészek, köztük Törley Mária, Pauer Gyula, Nádler István, Madarassy István, Győrfi András, Jánosi Katalin, Kovács Tamás Vilmos, Incze Mózes és Erkel László (Kentaur) foglalták alkotásaikba - fűzte hozzá Kárpáti Tamás. A gyűjtemény koncepciójáról beszélve példaként említette, hogy Bibó István börtönlevelei egy kicsinyített börtöncellába bepillantva láthatóak, amelyet Borbás Dorka üvegtervező művész alkotott.

Kádár János Brezsnyevtől kapott óráját Weiler Péter festőművész installálta az ajándékozás aktusát ábrázoló alkotásába, oly módon, hogy az időmérő szerkezetet betonba öntve kapcsolta hozzá a festmény keretéhez. A művész egy másik új festményének talapzatában pedig egy Fidel Castróhoz köthető relikviát, a Granma című kubai pártlap egy példányát helyezte el üveghengerbe foglalva. A két új alkotást szerdán avatták fel Budapesten - hangsúlyozta a gyűjtő.

A Hungarikon-kollekciót legutóbb a 2015-ös milanói világkiállításon tekinthették meg az érdeklődők. Kárpáti Tamás elmondta: tervei szerint a Panoptikon-gyűjtemény tárgyait önálló tárlaton láthatja majd a közönség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.