Kult

Humanoid robot vezényli Verdi műveit egy olasz zenekarban

Egy humanoid robot debütál karmesterként szeptemberben egy toszkánai zenekar élén, amely Andrea Bocelli sztártenor közreműködésével Verdi műveit játssza majd.

2017.08.18 00:30MTI

A svájci fejlesztésű YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek - mondta el Andrea Colombini, a pisai Verdi Színház igazgatója, ahol a koncertet megrendezik.

YuMi, a svájci ABB vállalat robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat. A koncertet a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálájaként tartják meg. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli - ismertette a The Daily Telegraph online kiadása.

A világhírű tenor Verdi Rigolettójából a La donna mobile című áriát énekli majd YuMi vezényletével. Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából az O mio babbino caro című áriát adja elő a robotkarmester közreműködésével. A debütáló karmesterrobot egy Mascagni-darabot is vezényel az estén.

A robotkarmester fellépését Colombini "hihetetlen előrelépésként" értékelte a humanoid robotok mozdulatainak fejlődésében. "YuMiból igazi segítőtárs lehet" - fűzte hozzá.

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz.

Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan robotok, mint YuMi azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról.

"A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad" - mondta Colombini.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.