77 éves volt

Meghalt George A. Romero, a zombifilmek atyja

77 éves korában elhunyt George A. Romero rendező, forgatókönyvíró, a zombifilmek atyja.

2017.07.17 15:29MTI

George A. Romero tüdőrákban szenvedett, 77 éves korában hunyt el egy torontói kórházban - írja a Los Angeles Times. A rendező, forgatókönyvíró 1968-ban hozzávetőleg százezer dollárból készítette el Az élőhalottak éjszakája című horrort, amelyben a holtak újra életre kelnek. A film 30 millió dollár bevételt hozott, mára hivatalosan is az amerikai filmes örökség része lett.

Fotó: Reuters

Folytatása, a minden idők egyik legjobb horrorfilmjének tartott Holtak hajnala 55 milliós bevételt termelt tíz évvel később. Az anyagi siker lehetővé tette Romerónak, hogy saját elképzelései szerint készítsen filmeket – emelte ki a halálhírt bejelentő üzlettárs, Peter Grunwald. A Holtak-sorozat harmadik része 1985-ben, a negyedik 2005-ben, az ötödik 2007-ben, a hatodik pedig 2009-ben készült el.

A filmjeiben ábrázolt zombik mindig többet jelentettek holmi kannibáloknál, a konformitás, a fajgyűlölet, a bevásárlóközpontok világa, a militarizmus, az osztálykülönbségek és más társadalmi problémák metaforái voltak – emlékeztetett az AP.

Filmjei visszatérő eleme volt annak ábrázolása, ahogyan pánikba esnek és egymás ellen fordulnak az “ostrom” alatt álló emberek, ahelyett, hogy egyesítenék erejüket a közös ellenséggel szemben.

Romero filmesek egész sorára volt hatással, köztük Quentin Tarantinóra, Guillermo del Toróra, Robert Rodriguezre és a néhai Wes Cravenre – méltatta az elhunytat üzlettársa.

Vámpíros filmet is készített, a Martin címűt 1978-ban. 1982-ben együttműködött Stephen Kinggel a Creepshow – A rémmesék könyve című alkotásban, majd 1993-ban az író Halálos árnyék című regényéből készített filmet. King senkihez sem fogható alkotónak és kedvenc munkatársának nevezte az elhunyt rendezőt, aki nem volt hízelgő véleménnyel a műfaj modern képviselőinek munkáiról, a The Walking Dead című sikersorozatot szappanoperának tartotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.