Kultúra

Tárlat nyílik a Bánffy-ménesről Sepsiszentgyörgyön

Bánffy Miklósnak és ménesének állít emléket a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központjában szombaton nyíló kiállítás.

2017.07.15 04:30MTI

A varázslatos Bánffy-ménes című tárlat annak a ménesnek állít emléket, amelyet 1689-ben Bánffy György, a későbbi gubernátor alapított, s amelyet 1944-ben szovjet hadsereg a menekítés ellenére elpusztított - közölte a Balassi Intézet pénteken az MTI-vel.

A Bánffy család, az Erdélyi Református Gyűjtőlevéltár, valamint Barcsay Tamás személyes fotóarchívumának felhasználásával létrejött, fotókkal gazdagon illusztrált tárlatból nemcsak a ménes történetét, hanem Bánffy gróf lovas és lótenyésztő elköteleződését is megismerhetik az érdeklődők.

"A bonchidai ménes háromszáz esztendős, és talán az egyetlen erdélyi magánménes, amelyben a tenyésztés megszakítatlan renddel, változatlan szakszerűséggel és hűséges szeretettel történik a mai napig..." - írta Kós Károly 1939 decemberében a Bánffy-ménesről.

Ennek az egykori varázslatos ménesnek és egyben Bonchida utolsó urának, gróf Bánffy Miklósnak állít emléket a tárlat, amelynek kurátora Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi intézet igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.