Gyász

Saját halottjának tekinti Schubert Évát az Emmi

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az életének 87. évében kedden elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színművészt, érdemes művészt.

2017.07.12 15:14MTI

Schubert Éva Budapesten született 1931-ben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1955-ben szerzett diplomát, emellett elvégezte az ELTE magyar-történelem és esztétika szakát is.

Több mint öt évtizedet töltött a színpadon, ezalatt tíz évig a Vidám Színpad, több mint húsz évig a Vígszínház tagja volt. 1988-tól szabadúszó lett.

Schubert Éva humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesült. Minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtott a drámától a vígjátékig - írják.

Színpadi szerepein kívül játszott több tucat filmben (Egy pikoló világos, A vőlegény nyolckor érkezik, Butaságom története, Egy kicsit én... egy kicsit te), tévéfilmben (A fekete város, Abigél, Szomszédok), és szinkronizált is, többek között ő volt a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozatban Lukrécia macska hangja. Emellett darabokat fordított németből, franciából, angolból, tanított a Zeneakadémián és Gór Nagy Mária Színitanodájában, valamint rendezett is.

Művészi munkásságát 1984-ben érdemes művészi címmel, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2008-ban a 39. Magyar Filmszemle életműdíjával, 2013-ban Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgára lett.

"Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben Schubert Évát saját halottjának tekinti" - közölte az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.