Programajánló

Sárpilisen rendezik az ötven éves sárközi lakodalmat

Sárpilis ad otthont jövő hétvégén a XXIII. Sárközi Lakodalomnak, Tolna megye egyik legnagyobb, háromnapos folklór programján közel háromszáz néptáncos lép színpadra a Sárközből.

2017.07.09 04:30MTI

A hagyományőrző rendezvénysorozat már 2016-ban elkezdődött, akkor ünnepelték az először 1966-ban életre keltett lakodalmi szokás 50 éves jubileumát. A programot a népművészetéről híres tájegység hat települése, Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis közösen rendezi meg.

A lakodalom július 14-én, pénteken veszi kezdetét, amikor a lakodalmi udvarban felelevenítik a készítés szokásait a Sárköz énekkarainak, táncegyütteseinek közreműködésével, majd megtartják a legény- és leánybúcsút - mondta Figler János, Sárpilis polgármestere az MTI-nek.

Július 15-én, szombaton a lakodalom minden hagyományos mozzanatát előadják, a menyasszony-öltöztetést, a kikérést, a szakács- és menyecsketáncot. A fő produkció a meghívott tizenkét táncegyüttes fellépése lesz, a közel háromszáz táncos részt vesz a lakodalmi menet felvonulásában, amelyet a bonyhádi Csurgó zenekar és a zengővárkonyi fúvós zenekar kísér. Nem marad el a százszoknyás karikázó sem, amikor népviseletbe öltözött sárközi lányok, asszonyok járnak körtáncot - tette hozzá.

A hétszáz fős lakodalmi vacsorán szintén a tradicionális fogásokaz - húslevest, pörköltet, sülteket, töltött káposztát és kalácsot - tálalják fel. A program - amelyre több ezres közönséget várnak -, vasárnap istentisztelettel zárul a bátai Szent Vér templomban.

Sárpilisen, a református templomban levetítik Bali János a Sárköz virágzását és későbbi romlását bemutató, Gyöngy a sárban című, 2016-os dokumentumfilmjét, majd a filmben is megszólaló Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató válaszol a közönség kérdéseire.

A Sárköz páratlanul gazdag népművészetének köszönhetően 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára. A sárközi lakodalmat 2005 óta először évente, majd kétévente más-más helyszínen rendezik meg, legutóbb 2015-ben Őcsény volt az esemény házigazdája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.