Nobel-díj

Bob Dylan a pénzjutalmat is megkaphatja a Nobel-díj mellé

A zenész az utolsó pillanatban küldte el 253 millió forintot érő beszédét a Nobel-bizottságnak.

2017.06.05 18:55ma.hu
Fotó: AFP

Bob Dylan szinte az utolsó pillanatban küldte el a Svéd Akadémiának a Nobel-díj teljes átadásának feltételeként elvárt előadását, és így átveheti a díjjal járó 8 millió svéd korona (253 millió forint) pénzjutalmat.

A csaknem félórás beszédet és annak leiratát mindössze öt nappal a határidő lejárta előtt, hétfőn tették fel a díjat odaítélő Svéd Akadémia honlapjára. Az akadémia vezetője, Sara Danius szerint az előadás "rendkívüli, és mint az várható volt, ékesszóló".

"Amikor megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, azon tűnődtem, mi is lehet pontosan a kapcsolat dalaim és az irodalom között. Elgondolkodtam rajta, kerestem az összefüggést. Itt most megpróbálom kifejteni, mire is jutottam" - indítja előadását a 75 éves énekes-dalszerző, aki később inspirálói között nevezi meg Cervantest, Melville-t és Shakespeare-t.

Dylan botrányosan sokáig nem reagált arra, hogy 2016. október 13-án neki, a díj történetében első ízben egy zenésznek ítélték oda az irodalmi Nobelt, és nem vett részt a december 10-i díjátadó gálán sem.

A Nobel-díj szabályzata szerint a december 10-i gálától számítva hat hónapja volt arra, hogy valamilyen formában megtartsa témába vágó előadását a díjjal járó pénzjutalom átadásának feltételeként.

Dylan több hónapos késéssel, április 1-jén, egy svédországi turnéja alkalmával, szűk körben vette át a mások által oly hőn vágyott elismerést.

A zsűri indoklása szerint a zenész új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.