Programajánló

Névadóest és múltidéző programok az őrségi Pajtaszínházban

A tíz éve elhunyt Kaszás Attila színművész nevét veszi fel az őrségi Viszákon ugyancsak tíz esztendeje alapított Pajtaszínház a jövő hétvégén, amikor kiállításokat, zenés estet és pódiumbeszélgetést is rendeznek.

2017.06.03 20:30MTI
hirdetés

Szarvas József, a Nemzeti Színház művésze az MTI-nek elmondta, hogy a Pajtaszínházat egy düledezőfélben lévő pajtából építette fel az őrségi falu portáján. Régebben az álmairól, elképzeléseiről és a "határon átívelő kapcsolatokról" nagyon sokat beszélgetett Kaszás Attilával (1960-2007).

A színművész halála után, hosszú mérlegelést követően Szarvas József úgy döntött, hogy megvalósítja a közös terveiket. Jövedelme nagy részét a pajta felépítésére fordította, a családja, barátai és a viszáki emberek összefogásával végül sikerült létrehozni a Pajtaszínházat - emlékezett vissza.

Az elmúlt tíz esztendőben sikerült szakmai, emberi közösséget építeni egy gondolat köré - fogalmazott. Az egykori romos épületet megtöltötték tartalommal: emlékezetesek voltak Berecz András, Dresch Mihály fellépései, a Góbé zenekar pályakezdőként érkezett Viszákra, a Pajtaszínházban Tompos Kátya együtt éneket a Söndörgő együttessel - idézte fel az elmúlt évtized néhány emlékezetes pillanatát.

A Kaszás Attila Pajtaszínház a szellemi örökség folyamatos ébrentartását, ápolását jelenti - folytatta, majd hozzáfűzte: izgalmas időszak előtt állnak, a színházban szakmailag, minőségileg átgondolva, a fiatalokat is bevonva folytatjuk a munkát.

A kétnapos programsorozat keretében június 9-én az emlékfánál tartanak megemlékezést. Sibinger Miklós alkotását tíz évvel ezelőtt állították fel a falu központjában, az emlékoszlopra az ötvenes években Viszákról kitelepített három család nevét vésték.

A múltidéző program a pajtaszínházban folytatódik, a pódiumbeszélgetés jó alkalom lesz arra, hogy felidézzék az elmúlt tíz év történetét. Mozgalmas időszak volt a falu életében: közösségi terek épültek Viszákon, létrehozták a Kemencekápolnát. Közösségépítő szándékkal megkezdte működést a Tündérkertben mozgalom, melynek célja, hogy a Kárpát-medence kihalófélben lévő őshonos gyümölcsfáit megmentsék.

A nap zárásaként Ferenczi György és a Rackák Gérecz Attila verseiből összeállított műsorral lépnek fel a pajtaszínházban. Másnap az Örökségünk Kaszás Attila című műsorban neves színművészek, együttesek és a helyi hagyományőrzők lépnek fel.

A névadó esten szerepel Szarvas József, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós színművész. A műsorban közreműködik Berecz András, a Góbé zenekar, Gulyás Dénes és növendékei, valamit a viszáki és kékcsei asszonykórusok, Cservék László citera- és Kassai István zongoraművész.

A Galériában a Tárt kert közösség, a Kávézóban pedig Simon Attila fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.