Gyász

Meghalt Litauszki János rendező

Életének 64. évében szombaton elhunyt Litauszki János Balázs Béla-díjas rendező, a közmédia munkatársa.

2017.05.27 11:38MTI

Kiskőrösön született 1954. március 10-én. 1980-tól dolgozott a Magyar Televízióban, először jogi végzettséggel rendezőasszisztensként, majd 1982-től rendezői munkakörben. 1988-ban végezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola adásrendezői szakán.

2011-től a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt rendezője.

Számos televíziós magazinműsort, élő adást és dokumentumfilmet készített, köztük az Ablak című közéleti riportműsort, a Cérnaszálon, a Titkolt örökség, A mi kis rádiónk és a Nővérek várólistán című alkotásokat.

Ha lenne egy üvegház című filmjéért 2005-ben a Magyar Filmszemlén a Duna Televízió különdíját, A Cérnaszálon című dokumentumfilmjéért 2006-ben a Magyar Filmszemle rendezői díját érdemelte ki.

2010-ben Balázs Béla-díjat kapott.

Litauszki Jánost az MTVA saját halottjának tekinti.

A közmédiában emlékére műsorváltozás lesz szombaton: a Duna World tévécsatornán este 8-tól a Cérnaszálont sugározzák. A dokumentumfilm, amelynek forgatókönyvírója és rendezője is Litauszki János volt, a Magyarországon dolgozó vendégmunkások sorsát mutatja be öt kárpátaljai asszony történetén keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.