Hagyomány

Román-hongkongi páros nyerte a bukaresti Magyar Zene Fesztivált

A londoni Királyi Zeneakadémián III. éves énekszakos hongkongi Waimay Yau és évfolyamtársa, az erdélyi Leona Crasi zongorista nyerte meg a bukaresti 13. Magyar Zene Fesztivált, amelynek pénteken tartották a díjkiosztó gáláját.

2017.05.19 21:28MTI

A duóként fellépő két versenyző Bartók Béla Nyolc magyar népdalával és három Debussy-dallal győzte meg a Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett fesztivál zenekritikusok, zeneszerzők és kamaramuzsikusok alkotta zsűrijét és kapta meg az első díjat. A kiváló ének-, illetve zongoratechnikával rendelkező, fiatalsága ellenére jól összeforrott duót a bécsi Collegium Hungaricum látja majd vendégül jutalomkoncertje megtartására.

A második helyezett Irina Radulescu, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem ütőhangszeres hallgatója lett, aki XX. és XXI. századi zeneszerzők műveiből összeállított félórás versenyprogramját marimbán szólaltatta meg. Irina Radulescu az elnyert díjként a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen lép fel ősszel.

Harmadik helyezettként Catalin Raducanu számára a Római Magyar Akadémia nyújt lehetőséget tanúskodni a Bartók iránti elkötelezettségéről, hiszen repertoárja évről-évre gazdagodik egy-egy Bartók-opusszal, melyek között a III. zongoraverseny is szerepel.

A fesztivál három versenyestéjét végigdrukkoló közönség a chisinäui (Moldovai Köztársaság) származású, a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen tanuló Diana Ciudin és Iolanta Eremia alkotta hegedűduót jelölte meg kedvenceként, és tapsolta vissza az intézet évzáró, karácsonyi koncertjére.

Idén a Magyar Zene Fesztivál díjai az ACCUMM Egyesület támogatásával kiegészültek az In Memoriam Bács Lajos-díjjal, amely a bukaresti zenei életet és a helyi magyarság szellemiségét meghatározó egyéniség, a Magyar Zene Fesztivál egyik mentorának, Bács Lajos karmesternek, zeneszerzőnek es pedagógusnak az emlékét hivatott ápolni. A díjat a román fővárosban tanuló Gabriel Gitan vehette át elsőként.

A Román Zeneszerző Szövetségnek helyet adó Cantacuzino-palota aulájában a budapesti Liszt Ferenc Egyetem hallgatóiból alakult Trio Energico fellépése tette teljessé a nyertesek gálahangversenyét. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatóiból alakult trió a Kodály-évre hangolódva főként a zeneszerző, pedagógus műveit adta elő.

A 13. Magyar Zene Fesztivál egyben a Balassi Intézet bukaresti központja által a Kodály-év jegyében szervezendő rendezvénysorozatának a kezdetét jelentette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.