Programajánló

Eliahu Inbal vezényli Mahler III. szimfóniáját

Mahler III. (d-moll) szimfóniája szólal meg Eliahu Inbal vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Énekkar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara előadásában május 20-án a Müpában.

2017.05.14 20:49MTI

Az esten közreműködik Vörös Szilvia mezzoszoprán, az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny győztese, a Nemzeti Énekkar Nőikara (karigazgató Somos Csaba) és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgató ifjabb Sapszon Ferenc) - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Eliahu Inbalt Leonard Bernstein indította el a pályán. Az 1936-ban, Jeruzsálemben született karmester 2008 óta a Tokiói Metropolitan Szimfonikus Zenekart vezeti. A késő romantikus zene egyik legavatottabb előadója, aki Mahler, Bruckner és Sosztakovics szimfóniáit vette lemezre, de Berg, Schönberg, Webern, Berlioz alkotásainak megszólaltatásában is élen jár.

Az 1896-ban elkészült III. szimfónia első teljes előadása csak 1902-ben valósulhatott meg a Rajna menti Krefeldben. A mű előadása rendkívüli feladatot jelent a nagyméretű szimfonikus zenekart, külső együttest, szólistát, női és gyermekkart igénylő hatalmas apparátusa, a másfél órát meghaladó hosszúsága, valamint zenei heterogeneitása miatt. A szerzemény a világ teljességét ragadja meg, a természet életerejét, az ember mulandóságát, a mennyei boldogságot, a bűnbánatot, a szeretet mindenhatóságát hirdetve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.