Programajánló

Bellini utolsó operája látható a Müpában

Vincenzo Bellini A puritánok című utolsó operáját láthatja a budapesti közönség május 18-án és 21-én a reformáció emlékéve és Maria Callas halálának 40. évfordulója alkalmából a Müpában.

2017.05.07 00:30MTI

A Müpa és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában megvalósuló előadás karmestere a bel canto hivatott mestere, a bresciai születésű Riccardo Frizza lesz, valamint közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera énekkara (karigazgató Kulcsár Szabolcs).

Némedi Csaba nemzetközileg elismert magyar rendező az előadás vezérfonalaként Maria Callas legendás, a Juilliard Schoolban tartott mesterkurzusát idézi meg a "színház a színházban" dramaturgia jegyében.

A két főszerepben az angliai születésű, de Ausztráliában nevelkedett Jessica Prattet és a szardíniai tenort, Franceso Demurót hallhatja a közönség. A nemzetközi énekes gárda - Alekszej Markov, Bretz Gábor, Sebestyén Miklós, Ninh Duc Hoang Long és Szántó Andrea - mellett Popova Aleszja, a Magyar Nemzeti Balett sztárja ezúttal egy különleges színházi szerepben, Maria Callasként mutatkozik be - közölte a Müpa az MTI-vel.

Vincenzo Bellini utolsó operája már párizsi bemutatója idején, 1835-ben hatalmas sikert aratott, majd nagy-britanniai bemutatója után Viktória királynő kedvenc operája lett. 114 évvel később, 1949-ben pedig María Ána Szofía Kekilía Kalojeropúlu, azaz Maria Callas ezzel az operával diadalmaskodott a velencei La Fenice operaházban.

Az 1658-ban, az angol polgárháború alatt játszódó szerelmi háromszöget elmesélő opera nehézsége leginkább az énekesekkel szemben támasztott, szinte teljesíthetetlen elvárásokban rejlik. Míg a tenorszólamok legmagasabb hangja általában a kétvonalas C, addig Bellini több D, sőt egy helyütt kétvonalas F hangot is írt a partitúrába. A mostani előadásnak nem titkolt missziója az is, hogy a hazánkban valamikor oly népszerű szerzőt visszahozza a köztudatba.

A produkció május 22-én a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok állandó játszóhelyén is látható lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.