Átigazolás

Guernicába költöztetné Picasso azonos című festményét a baszk parlament

Legutóbb, 2010-ben technikai okokra, a szállítás, állagmegóvás nehézségeire hivatkozva utasította el az akkori spanyol kormány a kérést.

2017.04.28 06:38MTI

A madridi Zsófia Királyné Múzeumból (Museo Reina Sofía) a baszkföldi Guernicába költöztetné a baszk parlament Pablo Picasso Guernica című világhírű festményét. Az indítványról csütörtökön döntöttek Vitoriában.

A kezdeményezők úgy vélik, hogy mivel a kép az észak-spanyolországi településen történt bombázásról szól, hangos tiltakozás az emberi jogok eltiprása, a háború és a népirtás ellen, Guernicában lenne a legjobb helyen. Amennyiben nincs mód arra, hogy végleg áthelyezzék az alkotást Baszkföldre, ideiglenesen állítsák ki valamelyik bilbaói múzeumban - áll az elfogadott parlamenti határozatban.

Nem először merül fel a Guernica áthelyezésének igénye, 1988 óta ez már a hetedik hasonló baszkföldi kezdeményezés. Legutóbb, 2010-ben technikai okokra, a szállítás, állagmegóvás nehézségeire hivatkozva utasította el az akkori spanyol kormány a kérést.

A baszk parlament egy nappal a guernicai bombázás 80. évfordulóját követően szavazott a festmény "elkéréséről" a spanyol oktatási és kulturális minisztériumtól.

Guernica városát a hírhedt náci Condor-légió bombázta le, az akcióval a hitleri Németország támogatta a jobboldali francóistákat az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban. A történelem során először pusztítottak el a levegőből egy várost. A támadásban 1654-en vesztették életüket, 889-en megsebesültek.

Pablo Picasso néhány hónappal a támadás után, az 1937-es párizsi világkiállítás spanyol pavilonja számára festette meg a Guernicát az akkori spanyol köztársasági kormány felkérésére. Festménye sokak szerint háborúellenes kiáltvány.

Az alkotás 25 évvel ezelőtt került a madridi múzeumba, ahol az állandó kiállításon látható. Alkotója maga is úgy akarta, hogy művét Spanyolországban állítsák ki a Franco-diktatúra bukása után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.