Sztárhírek

Prince ópiátfüggőség miatt halhatott meg

Orvosa elismerte, hogy a sztár "magánéletét védendő", egyik barátja nevére írta fel azokat a morfiumnál 50-100-szor erősebb tablettákat, amelyek a halálát okozták.

2017.04.18 11:10ma.hu
Fotó: AFP

Más nevére írta fel az orvos azt az oxikodon hatóanyagú fájdalomcsillapítót, amely egy évvel ezelőtt Prince halálát okozta - írja az MTI. A halottkémi jelentés szerint az 57 éves énekes halálát az okozta, hogy véletlenül túl sokat szedett be a Fentanyl nevű fájdalomcsillapítóból.



Prince halála után a hatóságok átkutatták az énekes Paisley Park-i otthonát, megvizsgálták ismerősei mobiltelefon-adatait és a sztár e-mailjeit is, hogy megpróbálják kideríteni, hogyan jutott a halálát okozó erős fájdalomcsillapítóhoz.

Eskü alatt tett vallomásában Michael Todd Schulenberg orvos elismerte, hogy ő írt fel oxikodon hatóanyagú fájdalomcsillapítót Prince-nek az énekes egy barátja, Kirk Johnson nevére, "védendő Prince magánéletét". A nyomozás adatai sugallják, hogy Prince opiátfüggőségben szenvedett, feltehetőleg a halálát is opiáttúladagolás okozta, bár a hivatalos vizsgálat szerint baleset történt.

A fentanil egy szintetikus opiát, amely 50-100-szor erősebb a morfiumnál, és szerepe van abban, hogy a közelmúltban magasba szökött a túladagolás okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban.

Prince otthonának átvizsgálásakor tucatnyi tablettát találtak, de a hatóságok még mindig nem tudják, honnan származnak és egyelőre semmi jele nincs annak, hogy a közeljövőben bárki ellen vádat emelnének a világsztár halála miatt - mondta el az AP amerikai hírügynökségnek egy vizsgálathoz közelálló forrás.

A nyomozás során két orvos neve is felmerült fel, egyikük Michael Todd Schulenberg családorvos, aki két héttel halála előtt kétszer is - április 7-én és április 20-án - kezelte Prince-t, és közölte a nyomozókkal, hogy írt fel gyógyszert az énekesnek. A másik orvos Howard Kornfeld kaliforniai addiktológus, akit április 20-án kértek fel az énekes képviselői arra, hogy segítsen Prince-nek.

Kornfeld a fiát küldte el, aki azok között volt, akik összeesve találtak rá április 21-én az énekesre. Az ifjabb Kornfeld nem orvos és olyan gyógyszert vitt magával, amelyet opiátfüggőség kezelésére használnak, enyhíti az elvonási tüneteket - közölte korábban William Mauzy, Kornfeldék ügyvédje. Azt is hozzátette, hogy a gyógyszert egy minnesotai orvosnak akarta átadni, aki április 21-én fogadta volna Prince-t.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.