Ünnep

Tudja, hogyan kell locsolkodni?

A Nagyszombati tűzszentelés és Húsvétvasárnapi ételszentelés utána a hétfő a locsolkodásé.

2017.04.16 18:56ma.hu

A Húsvéthétfőhöz kapcsolódó legismertebb népszokás a locsolkodás a víz mágikus, tisztító erejébe vetett hiten alapul. Az öntöző/vízbevető/vízbehányó hétfő elnevezés utal arra a szokásra, amikor még a fiúk a lányokat a kúthoz vitték és ott vödörszám locsolták őket tiszta vízzel.

Az Ipoly vidékén szokás volt a tojáshajtás, amikor a fiúk már előző este járták a lányos házakat és gyűjtötték a tojásokat, amit aztán az egyik háznál rántotta formájában meg is ettek. A tojás héját annak a lánynak a házához tették, akire haragudtak. A többi tojást pedig eladták és az árát a tánc mulatságra költötték.

Az Észak-Dunántúl szlovák falvaiban a locsolás helyett vesszőzés volt a szokás, amikoris a fűzfavesszőkből font sibával (korbáccsal) vesszőztek. Ezt a népszokást ma is megfigyelhetjük például Pázmándon.

A locsolás jutalma a finom ételeken-italokon túl a piros vagy hímes tojás. A tojás az új életet jelképezi, a piros szín a védő erőt illetve Jézus vérét szimbolizálja. A tojásfestés az ország egész területén elterjedt. A Zengővárkonyban található Míves Tojás Múzeum  hazánk első állandó hímestojás gyűjteménye, ahol tájegységenként találhatjuk meg a harminc különböző technikával díszített számtalan szebbnél szebb tojást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.