Programajánló

Európai kőfaragók fesztiválját rendezik májusban Kiskunfélegyházán

Tizenhárom ország mintegy száz kőfaragó szakembere találkozik Kiskunfélegyházán május 19. és 21. között az Európai Kőfaragó Fesztiválon.

2017.04.04 05:30MTI

Kampfl János, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnöke elmondta: az Európai Kőfaragó Fesztivál a kihalófélben lévő kézműves szakma népszerűsítését szolgálja. Mint mondta, a testület minden évben lehetőséget biztosít a tanulóknak és a végzett fiatal kőfaragóknak, kőszobrászoknak a kiutazásra, a megmérettetésre, a szakmai élmények és tapasztalatok szerzésére.

A találkozókon a látogatók szeme előtt készülnek az alkotások, hogy a szakemberek megmutathassák tudásukat, kreativitásukat és a szakma szépségeit, miközben felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy a mesterség kitanulásával átélhetik az alkotás örömét is - tette hozzá.

Csanádi Gabriella, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke kiemelte: az Európai Kőfaragó Fesztivál történetének két évtizede alatt tizenkét alkalommal jeleskedtek a magyarok Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között. Mint mondta: Magyarország 2004-ben kapta meg először a rendezés jogát, akkor festői környezetben, a fertőrákosi kőfejtőben találkozhattak a résztvevők.

Norvégia, Anglia, Németország, Franciaország és Ausztria után pedig idén ismét Magyarország kapta meg a lehetőséget a találkozó megszervezésére. A résztvevők nagy része Angliából, Ausztriából, Németországból utazik az alföldi városba, de érkeznek Erdélyből, Hollandiából, Lengyelországból, Svájcból, Ciprusról, Kanadából, Jordániából és Kínából is szakemberek - tette hozzá.

Bozóki István kiskunfélegyházi aranykoszorús kőfaragó mester és kőszobrász elmondta: az idei rendezvény egyik témájának a szecessziót választották, ezzel is felhívva a figyelmet az Alföld szecessziós épített örökségének fontosságára. A másik versenytéma egy szintén helyi jellegzetesség, a puszta, a pusztai élet lett. A jelentkezők mindkettőt szabadon értelmezhetik. Versenymunkáikat mintegy 16 óra alatt készíthetik el romhányi homokkőből, kizárólag kézi szerszámok használatával.

Csányi József polgármester hangsúlyozta: az Európai Kőfaragó Fesztivál Kiskunfélegyházán a csaknem két évtizedes múltú Városalapítók Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódik majd. Mint mondta: a város önállóságának ünnepe ez a nap, amelynek méltó kísérője lesz az európai találkozó. Beszélt arról is, hogy a versenyen elkészített alkotások a város köztereit és intézményeit díszítik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.