Programajánló

Színházi kulisszatitkokba avatja be a publikumot a Zichy Szín-Műhely

A Díszítők című kortárs darab ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 31-én lesz a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében.

2017.03.26 22:30MTI

Színházi kulisszatitkokba avatja be a publikumot a Zichy Szín-Műhely: a Díszítők című kortárs darab ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 31-én lesz a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében.

A darabot a szerző, Csikós Attila által átdolgozott formában tűzik műsorra elismert színművészekkel, Dolmány Attila rendezésében. A színházi háttérmunkások világát bemutató darab egyfajta beavatás, a ráismerés élményét adja a nézőknek, a színészeknek pedig remek karakterábrázolási lehetőséget jelent - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Dolmány Attila szerint a mű színpadra állítása egyszerre adhat lehetséges válaszokat a színházról, a mai életünkről és önmagunkról feltett kérdésekre. "Csikós Attila darabja úgy adja paraboláját jelen világunk égető sorskérdéseinek, hogy közben elvezeti a nézőt egy sokszor irigyelt, csillogó világ sosem látható bugyraiba" - idézi a rendező szavait a közlemény.

A Díszítők című előadásban adott hat ember, öt színházi díszítő és egy öltöztető, akikre az előadás kezdetekor rázáródik a szobájuk ajtaja. A nézők már elfoglalták a helyüket, az ügyelő kezdésre hívja a színészeket. És ez a hat ember egy bezárt szobában küzd az életben maradásért, miközben a színpadon kezdődne az előadás.

"A Díszítők érzékletesen tárja elénk a színházi háttérmunkások életét, sorsát, létkérdéseket feszegető mindennapos vitáit, miközben mindannyiunk 'bezártságát', modern sorsunkban való röghöz kötöttségét is érzékelteti" - mondta Csikós Attila. Az író, publicista, dramaturg szerint a darab a 21. századi ember alapvető dilemmájára, a "mi szükség van rám?" kérdésére keresi a választ. "Hol realisztikus, hol groteszk párbeszédekben és jelenetekben keressük a választ arra a fontos kérdésre, hogy mit üzenhet ma a színház, mi ennek a művészeti ágnak a feladata mai világunkban. Milyen a világunk, amiben a színház még működik?" - tette hozzá Csikós Attila, akinek eddig nyolc könyve jelent meg, jelenleg pedig új regényén dolgozik.

A darabban fellép Fehér Tibor, Karácsonyi Zoltán, Tarján Péter, Szentirmai Zsolt, Gerner Csaba és Erdélyi Tímea.

A Zichy Szín-Műhely a Díszítők című darab műsorra tűzésével az idei évben már második bemutatójára készül, a 200 éve született Arany János emléke előtt Arany balladák másképp címmel összművészeti előadással tisztelegtek. Rendhagyó irodalomórájukon több mint ezer diákkal emlékeztek a költőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.