Programajánló

Ismét látogatható a Kemenes Vulkánpark Celldömölkön

Szombaton ismét kinyit Celldömölkön a Kemenes Vulkánpark, amely Magyarország egyetlen, vulkánokat bemutató kiállításának is otthont ad.

2017.03.11 04:30MTI
hirdetés

Németh Alíz múzeumi animátor kiemelte, az intézmény országos szinten is egyedülálló kiállításanyaga interaktív és hagyományos múzeumi eszközökkel szeretteti meg az érdeklődőkkel a természettudományok világát.

A látogatók kipróbálhatnak például egy gejzírkitörés-szimulátort és egy földrengés-szimulátort, de akár bele is bújhatnak egy vulkanológus bőrébe, annak felszerelésit magukra öltve.

Hozzátette: igyekeznek minden korosztály számára közérthető módon átfogó képet adni a Föld vulkánosságáról, sőt más égitestek tűzhányó-tevékenységéről is.

A Naprendszer-terem bemutatja a különböző megfigyelési eszközöket, űrszondákat, sőt lehetőségük van a látogatóknak arra is, hogy virtuálisan leszálljanak egy másik, vulkanikus égitest felszínére egy érintőképernyős kiállítási eszköz segítségével - fűzte hozzá a szakember.

Tájékoztatása szerint a vulkáni működésekről kapott ismereteket a harmadik emeleti Vulkánmozi-terem teszi kézzelfoghatóbbá, ahol negyedórás kisfilm mutatja be a tűzhányók változatos világát, ugyanakkor megmutatja azt is, hogy ezek a lenyűgöző természeti képződmények milyen veszélyeket hordoznak magukban.

A kiállítás utolsó szakaszában a Kárpát-medence meghökkentően színes vulkáni múltja tárul elénk, kiemelve a térség nevezetességét, az 5 és fél millió éves bazaltvulkánt, a Ság hegyet. Mint Németh Alíz felidézte, 2016-ban Eötvös Loránd fizikus Ság hegyen zajló kutatásairól, valamint világhírű találmányáról, a torziós ingáról szóló időszaki kiállítással bővült a Vulkánpark kínálata.

Szólt arról is, hogy a 2013-ban megnyílt Kemenes Vulkánpark látogatottsága évről évre növekszik, tavaly több mint 11 ezer látogatót vonzott az ország minden részéről, sőt külföldről is, hiszen a kiállítások anyaga angol és német nyelven is megismerhető.

Idén négy téma - a botanika, a geológia, a bányászat és a borászat - köré épülő, vezetett Ság hegyi túrákra is jelentkezhetnek az érdeklődők, és múzeumpedagógiai foglalkozások is zajlanak majd az intézmény falai között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.