84 éves volt

Elhunyt Howard Hodgkin Turner-díjas brit festőművész

Elhunyt 84 éves korában Howard Hodgkin Turner-díjas brit festőművész, aki interjúiban többször említette, hogy valójában "utál festeni".

2017.03.10 12:40MTI

Hodgkin, aki nagy méretű, nagyon színes absztrakt képeket és nyomatokat alkotott, csütörtökön halt meg egy londoni kórházban. A halálhírét bejelentő Tate galéria szerint a festő több mint 50 évig központi alakja volt a kortárs művészetnek.

"Gyakran hallom: nem érzed szerencsésnek magad, hogy ebből meg tudsz élni? De én azt mondom, köszönöm, ezért nem vagyok szerencsés, az eredmény miatt talán igen, de a festés maga szörnyű, sohasem vágyom rá" - nyilatkozta a BBC-nek 2014-ben.

Arról is beszélt egy másik interjújában, hogy ennek ellenére azért fest, mert nem ért máshoz, de nagyon szenved, miközben dolgozik.

A Tate igazgatója, Nicholas Serota méltatásában "generációja egyik legnagyszerűbb művészének és koloristájának" nevezte.

Howard 1985-ben nyerte el a nagy presztízsű Turner-díjat, egy évvel korábban pedig ő képviselte Angliát a Velencei Biennálén. Művészi munkásságáért 1992-ben lovaggá ütötték.

Howard Hodgin 84 éves volt (Fotó: Getty)

Alkotásai világszerte a nagy galériák és múzeumok - köztük a British Múzeum, a Tate galéria és a New York-i MoMA - gyűjteményében szerepelnek. Áprilisban két új kiállítás is nyílik munkáiból Nagy-Britanniában.

Intenzív festészetében a 19. századi mesterek, különösen Degas, Vuillard és Bonnard hatása tükröződik, munkáiból India melege és színei sugároznak, ahova számos alkalommal ellátogatott - mondta Serota.

"Sóvárogtam India után, de csak húszas éveim elején tudtam először odautazni. Revelációnak bizonyult. Megváltoztatta a gondolkodásmódomat és valószínűleg azt is, ahogy festek" - mondta erről a művész.

Tavaly a The Daily Telegraphnak adott interjújában úgy összegezte életét, hogy festőnek lenni "magányos foglalkozás" volt számára. "Nem tartom magam sikeresnek. A közismertségnek vagy a sok kiállításnak semmi köze a művészethez, azok csak véletlen dolgok" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.